Ajaloolised asutused heidavad ühte

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutusse Eesti Maaelumuuseumid hakkab kuuluma Tori hobusekasvanduski.
Sihtasutusse Eesti Maaelumuuseumid hakkab kuuluma Tori hobusekasvanduski. Foto: Gertrud Alatare /PÄRNU POSTIMEE/

Valitsus andis maaeluminister Tarmo Tammele volituse asutada Sihtasutus Eesti Maaelumuuseumid, mille alla hakkavad kuuluma Carl Robert Jakobsoni talumuuseum, Tori hobusekasvandus ja Eesti põllumajandusmuuseum.

Maaeluministeeriumi toiduohutuse, teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai märkis, et nende komplekside säilitamine on Eesti põllumajandusajaloo ja kultuuripärandi seisukohast märgilise tähtsusega.

Asutatav sihtasutus võtab Kevvai ütlust mööda üle maaeluministeeriumi hallatavate riigiasutuste ülesanded: Eesti põllumajanduse ajalooga seotud materjali kogumine, säilitamine, uurimine ja vahendamine hariduslikel, teaduslikel ja elamuslikel eesmärkidel.

Sihtasutuseks koonduvate ajalooliste asutuste paiknemist ei muudeta. Küll peaksid asekantsleri sõnutsi tekkima asutusi ja nende eelarveid liites sünergia, arenguvõimalused töötajatele ja suurem majanduslik võimekus. 

Sihtasutusele antakse üle Eesti põllumajandusmuuseumi ja Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi valduses olev riigivara, mis asub Tartu ja Pärnu maakonnas. Tori hobusekasvanduse kompleksi liitmine tagab ministeeriumi teatel kulude kokkuhoiu ja jätkusuutliku arengu.

10. mai istungil otsustati valitsus anda omandireformi reservfondist 1 905 000 eurot Tori hobumajanduskeskuse taastamiseks ja väljaarendamiseks.

Valitsuse tegevusprogrammi 2015–2018 üks prioriteete on ellu viiga riigivalitsemise reform. Rahandusministeeriumi juhtimisel analüüsiti valitsussektori asutusi ja töötati välja ettepanekud ümberkorraldusteks. Muu hulgas muudetakse maaeluministeeriumi valitsemisalas olevate muuseumide võrku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles