Video: neli pärnumaalast pälvis kodanikujulguse aumärgi

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsminister Urmas Reinsalu andis täna kodanikujulguse aumärgi 28 kodanikule, kes oma vapra tegutsemisega on päästnud elu, aidanud tabada kurjategijaid, hoidnud ära kuriteo või abistanud selle ohvrit.

Teiste seas pälvisid aumärgi neli pärnumaalast: Ilmar Münzer päästis uusaastaööl suitsiidimõtetega mehe, Errit Kuldkepp aitas tabada taluturul müüjalt rahakassa varastanud mehe, 12aastane Sten-Erici abiga lahenes pussitamisjuhtum ja tänu Margusele kõrvaldati liiklusest roolijoodik.

"Mul on väga hea meel selle üle, mida te olete korda saatnud, riskides, pannes kaalule rohkem, kui seadus või formaalsed reeglid üheltki inimeselt nõuavad. Teie olete meie kangelased ja tänu teie kangelastegudele on Eesti turvalisem paik," ütles Reinsalu aumärkide üleandistseremoonial. "Me ei tea kunagi, millal võidakse rünnata meid ennast, meie lähedast või vara. Teie teod julgustavad kõiki inimesi astuma õiget sammu, selle asemel et jääda kõrvale, kui selline hetk saabub. Sellised sammud muudavad Eesti turvalisemaks."

"Kodanikujulguse aumärgi saajad on kangelased. Nende julgus väljendub selles, et ka nemad on kartnud, kuid nad on oma hirmust üle saanud, aidanud inimesi ja nii mõnigi kord päästnud lausa elu. Nad on eeskujuks ja loodetavasti annavad nende lood ühiskonnale juurde julgust ja headust," tunnustas julgeid kodanikke riigi peaprokurör Lavly Perling.

Justiitsminister ja peaprokurör tõid aumärgi väärsetena esile kõik lapsed, kes on julgenud enda või oma pereliikmete kaitseks abi otsida. "See, mida need Eesti lapsed rasketes ja keerukates olukordades teevad, on tõeline julgustükk. Sümboolne kodanikujulguse aumärk kuulub kõigile lastele, kes koduste raskuste korral on otsinud abi näiteks oma õpetajalt, lasteabi telefonil või politseist," ütles Reinsalu.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, on justiitsminister välja andnud 2004. aastast. Märkide saajad valis nominentide seast välja süüteoennetuse nõukogu.

Ilmar Münzeri lugu

Foto: Liis Treimann / Postimees

Uusaastaööl nägi Ilmar Münzer Pärnus Kesklinna sillal istumas meest, kes plaanis vette hüpata. Ta hakkas suitsiidimõtteis noormehega vestlema ja veenis teda usalduslikult, kuni kohale jõudis politsei. Münzeri aruka ja empaatilise jutu mõjul ronis nooruk sillapiirdelt alla. Tänu Münzerile õnnestus noore inimese hukk ära hoida.

Errit Kuldkepi lugu

Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

25. mail märkas pärnulanna Errit Kuldkepp, kuidas jalgrattal liikuv mees varastas Martensi väljaku müügiletilt rahakarbi. Naine haaras rattasadulast ja takistas kõigest väest varga põgenemist. Seejärel sekkusid rüselusse teisedki kohalolijad ja üheskoos hoiti jalgratturit kinni politsei tulekuni. Omanik sai kassa ja raha tagasi. Ilma Kuldkepi kiire ja julge sekkumiseta oleks varas koos rahaga põgenenud.

Sten-Ericu lugu

Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Augustis nägi 12aastane Sten-Eric Pärnus pargis, kuidas üks mees lõi teist noaga. Sten-Eric helistas kohe hädaabinumbril ja isleoomustas üksikasjalikult nii pussitamisele eelnenud olukorda kui lööjat. Tänu tema kirjeldustele õnnestus kurjategija tabada, anda kohtu alla ja süüdi mõista. Julge noormehe ütlused olid kriminaalasja lahendamisel äärmiselt olulised, sest ta oli juhtunu ainus neutraalne pealtnägija.

Marguse lugu

10. septembril märkas Margus Pärnumaal Are vallas, kuidas purjus mees istus autorooli ja alustas sõitu. Margus sõitis talle oma autoga järele ja kui ta oli veendunud, et ees sõitev juht ei suuda sõidukit oma suunavööndis hoida ega tule juhtimisega toime, otsustas masina kinni pidada. Kui mõlemad autod olid peatunud, väljus Margus, et purjus juhiga vestelda. Sel ajal sõitis purjutaja Marguse sõidukile tagant otsa. Margus tegutses otsusekindlalt ja julgelt ja kõrvaldas liiklusest väga suure ohuallika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles