Noored pakkusid emadepäeval abi lippude heiskamisel

Urmas Saard
, Eesti lipu seltsi tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipp.
Lipp. Foto: Urmas Saard

Sindi gümnaasiumi ja noortekeskuse noored pakkusid täna hommikul oma linna majaomanikele abi lippude heiskamisel.

Algatuslik mõte koorus välja käesoleva aasta esimestel päevadel toimunud Eesti lipu seltsi Pärnu liikmete omavahelisel nõupidamisel, kus Tõnu Simson tegi ettepaneku hakata abistama neid, kellel mingitel põhjustel jääb lipupäevadel maja juures lipukangas heiskamata.

Veebruaris kohtus lipuseltsi tegevjuht Sindi avatud noortekeskuse noortega, et kuulda, mida nemad algatusest arvavad. Et idee leidis üldist poolehoidu, jätkus lipuseltsi koostöö Sindi gümnaasiumi 11. klassis õppiva noore kaitseliitlase Kardo Kasega, kes kogu organiseeriva töö enda kanda võttis.

Hea on teada, et noored pole üksi ja lipukultuuri väärtustamisele aitavad Sindi linnas kaasa kõrvuti lipuseltsiga Sindi gümnaasiumi pedagoogid, Sindi avatud noortekeskuse töötajad, oma panuse on lubanud anda kohalik ajaleht Sindi Sõnumid ja mitmed lihtsalt heatahtega inimesed, kes ei kuulu mitte ühtegi ühendusse, ametkonda või noorteorganisatsiooni.

Kuna esialgne mõtte teostamise kava 24. veebruaril väga külmade ilmade tõttu edasi lükati, leiti ühiselt, et järgmine parim aeg oleks emadepäev. Nüüd võib kinnitada, et valik osutus täppi tabavaks nii ilusa ilma kui ka kauni tähtpäeva tõttu.

Juba paarkümmend minutit enne kella üheksat jõudsid esimestena Sindi gümnaasiumi Sindi avatud noortekeskuse poolelt Pärnu Kuninga tänava põhikooli 5. klassi õpilane Raido Müller ja Sindi gümnaasiumi 2.a klassi õpilane Ats Tobiaspikk. Üldse tuli sundimatult kohale 5 rühma jagu noori, kes jaotusid kahe või kolme kaupa gruppidesse. Osalemiseks avaldas valmisolekut rohkemgi õpilasi, aga mitmed olid lubanud end emadepäeva hommikul ka muude tegemistega siduda ja nii ei jätkugi kõige aktiivsemaid kõikjale.

Kardo Kase oli eelnevalt läbi mõelnud paremad liikumise teekonnad ja need Sindi kaardile kandnud. Teise paberi valmistas ta ette mitmesuguste oluliste märkmete tegemiseks, mida noored said hõlpsasti täita. Näiteks märgiti ära need majad, kus lipuvarda alus või lipumast maja juures puuduvad.

Sindi gümnaasiumi 11. klassis õppiv noor kaitseliitlane Kardo Kase võttis enda ülesandeks koondada vabatahtlikke noori, kes olid valmis täna hommikul varakult välja tulema. Koostöös Eesti lipu seltsi tegevjuhiga varem koostatud plaani järgi jagati gruppide juhtidele linna tänavaid näitavad kaardid, et teada, millises piirkonnas ühed või teised peaksid liikuma. Teisele lehele tehti vajalikke märkmeid nagu lipuvarda aluste või lipumastide puudumise kohta, samuti selgitati välja majasid, kus lipuheiskamise võimalused on olnud piiratud näiteks majanduslike raskuste tõttu jne.

Noorte teatel tuli ette ka üksikuid juhtumeid, kus kodanikele polnud abi vastuvõetav ja leiti, et lipp tuleks heisata üksnes kohustuslikel lipupäevadel. Täna on emadepäev ja riiklikult kehtestatud lipupäev, mis pole tõepoolest kõigile kohustuslikuks tehtud ning igal üksikul kodanikul jääb õigus väljendada oma suhtumist sellesse kaunisse pika tavaga päeva vastavalt oma isiklikule tahtele. Vastumeelsuse korral ei püütud kedagi veenda lippu heiskama.

Samal ajal pole kindlasti mitte ühelgi kodanikul põhjust ka keelata noori oma abiga ringi liikumisel.

Eesti lipu selts tänab kõiki noori, kes täna hommikul oma abistava käe ulatasid ja kindlasti väljendab lipuselts oma tunnustust  veel täiendavalt märksa paremal kombel. Kavandatud algatus on hästi käima läinud ja kahtlematult ei jää see ettevõtmine esimeseks ega viimaseks korraks. Juba 4. juuni hommikul toimub midagi sarnast Pärnu linnas ja hoopis suuremal kujul jätkatakse juba sügisel Sindi linnas.

Eesti vanima lasteaia juhataja Viivi Palmissaar ütles 2008. aastal oma lasteaia mudilastele Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistaval pidulikul kogunemisel sügavmõttelise tõetera: „Täna te viite sõnumi Eesti riigist kodudesse oma vanematele!“  Umbes samasugust mõtte sisu  andsid Sindi noored edasi ka täna, kui ühes emadepäeva heade soovidega taheti selle retkega kanda sõnum Eest riigi ja rahva võimsaima sümboli paremast väärtustamisest võimalikult paljudesse kodudesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles