Ornitoloogid algatasid veelindude tapatalgute lõpetamiseks rahvahääletuse (2)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Jahihooajal kütitakse Eestis üle 12 000 veelinnu ja linnujahil käib keskmiselt 800 jahituristi aastas. Eesti ornitoloogiaühing (EOÜ) on algatanud rahvahääletuse, et lõpetada seaduslikud veelindude tapatalgud. 

EOÜ üleskutse ja ettepanekute eesmärk on muuta jahiseadust ja -eeskirja nii, et linnujaht oleks säästlik, vastaks jahinduse heale tavale ja ühiskond aktsepteeriks seda.

Tuline teema on sügisene linnujaht Kihnu saarel, kus kogukond on vastu peamiselt Itaalia jahituristide tegevusele ja nõuab temperamentsetelt lõunamaalastelt kohaliku kogukonna tavade austamist. Sellekohane arupidamine toimus sel teisipäeval Kihnu rahvamajas ja sealgi tehti ettepanek korraldada saarel rahvaküsitlus.

EOÜ ettepanekud

Kustutada jahilinnud väikeulukite nimekirjast ja luua jahilindudele eraldi ulukikategooria.

Keskkonnaagentuur määraku kindlaks rändveelinnuliikide küttimise mahud Eesti territooriumil ja tagagu e-lahendusega selle asjakohane jälgimine.

Määrata iga jahiloaga lindude arv, mida tohib konkreetse loa alusel küttida.

Määrata maksimaalne jahilindude arv, mille jahipidaja võib küttida jahipäeva jooksul.

Muuta efektiivsemaks rändveelindude jahi nõuete järgimise kontroll, rakendada rangemaid sanktsioone ja vajaduse korral suurendada rikkumiste eest ette nähtud karistusmääri.

EOÜ korraldatatud hääletus lõpeb 30. novembril ja kogutud on üle 2500 allkirja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles