Tolm teeb Laia tänava elanikele liiga

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lai 26 maja tagune ala on linnale meelepärane ladustamisplats, majaelanikele aga üldse mitte.
Lai 26 maja tagune ala on linnale meelepärane ladustamisplats, majaelanikele aga üldse mitte. Foto: Liis Rotar

Pärnu Lai 26 elanikud on rahulolematud, et nende maja ja Decora vahel laiuvast tühermaast on tehtud tolmav puisteainete laoplats.

„Suured autod sõidavad otse maja kõrvalt mööda, nii et aknast ja uksest tuleb kogu aeg tolmu,” kurtis kõigi majaelanike nimel sõna võtnud ajalehes nimetuks jääda soovinud proua. „See ei ole normaalne elamine: mina olen astmahaige, aga peale minu on majas hulk lapsi.”

Nuriseja väitel pole kõnealune probleem üksnes Lai 26 inimeste mure, vaid puudutab hoopis laiemat hulka pärnakaid, kuid ka Pärnu külalisi.

Olematu hoolitsus

„Kas keset linna on ikka tarvis tekitada kruusahunnikuid ja tolmu? Tolmu on Pärnus selletagi küllalt,” pahandas Lai 26 elanik. „Pealegi on tegemist sisuliselt linnasüdamega, kust käib läbi suurem osa Pärnut külastavaid välismaalasi.”

Rääkija oli seda meelt, et muljed, mida siit viivad kaasa külalised, muljeteks, eelkõige peaks linn hea seisma oma elanike heaolu eest.

Paraku on sellest hoolitsusest märke väga raske leida: suure liikluskoormusega tolmav Lai tänav on paras külauulits. Ka pole laoplatsi kasutajail niigi palju hoolimist, et nad vaevuksid oma koormatega sõitma platsile Decora poole jäävat teed pidi.

„Need hunnikud tuleb viia kas linnast välja või kuhjata sinna, kus pole maju lähedal,” pakkus kurtja välja Lai 26 elanikke rahuldava lahenduse. „Vaevalt neid keegi kastma hakkab, kui ilmad päris kuivaks lähevad.”

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja tõdes, et ehkki ta tunneb ennast kõnealuse laoplatsi pärast ebamugavalt, ta kesklinnas kaevetöid tegevale AS Terratile laoplatsina kasutada antud pinnale paremat asupaika ei näe.

Lohutada pole millegagi

„Kanalisatsioonitöödega tekib paratamatult vajadus vahelao järele, kuhu ajutiselt ladustada pinnas, mis läheb väljakaevatu asemele,” märkis majandusosakonna juhataja.

„On soovitatud, et miks te ei tõsta pinnast sinnasamasse kõrvale, aga see pole loogiline: seda, mis välja kaevatakse, suuremalt jaolt enam tagasi ei panda,” ütles Talvoja.

Jõe paremkaldal on selles suhtes parem, sest seal on vahelaona kasutada tükike lennuväljast. Hakata sinna vedama pinnast südalinnastki oleks ebamajanduslik.

„See variant ei toimi, vedu on niivõrd kallis,” nentis Talvoja.

Lai 26 elanikele polnud majandusosakonna juhatajal paraku midagi trööstivat öelda.

Ainus pääs kõnealusele, linnale kuuluvale alale on vahetult Lai 26 kõrvalt, samuti ei ole plaani platsil kõrguvaid hunnikuid suvekuivas kasta. „Lohutada Lai 26 elanikke pole mitte millegagi,” tõdes Talvoja. „See suvi kuni sügiseni tuleb neil üle elada.”

Linn vilistab oma kohustustele

Keskkonnainspektsioonist kosteti kõnealuse probleemiga seoses, et kahjuks jäävad nende käed selles olukorras lühikeseks.

„Kui ladu asub omavalitsuse territooriumil ja selleks on omavalitsuse luba, pole meil põhjust sekkuda, tervisekaitsel küll,” ütles keskkonnainspektsioooni Lääne regiooni peainspektor-nõunik Dora Kukk.

Terviseameti Lääne talituse juhtivinspektor Reelika Tammai soovitas tolmuprobleemiga pöörduda kohaliku omavalitsuse poole, mille üks põhiülesannetest on teede ja tänavate korrashoid. Ühtlasi peab omavalitsus seisma hea selle eest, et elanikele oleks loodud tervisele ohutu keskkond.

„Välisõhu kaitse seaduse 64. paragrahvi kohaselt on objekti valdaja kohustatud rakendama abinõusid tolmu ja prahi leviku vältimiseks enda halduses ladustamiskohtadest, tänavatelt ja teedelt,” toonitas Tammai.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles