Pärnumaal politseilt musta jõulukaardi saanud 49 liiklusrikkujast 46 on mehed

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
99 kaardisaajat põhjustas aastaga 116 liiklusõnnetust, milles sai surma üks ja viga 12 inimest.
99 kaardisaajat põhjustas aastaga 116 liiklusõnnetust, milles sai surma üks ja viga 12 inimest. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) saatis 700 musta jõulukaarti inimestele, kes on aasta jooksul pannud toime üle viie liiklusrikkumise. Pärnumaale tuli 49 kaarti, nende hulgas kolmele naisele. Kaardi sai 17aastane noormeeski.

Suurim toime pandud rikkumiste arv oli Pärnumaal kümme. Üks niisuguse „saavutusega“ hakkama saanutest on 21aastane Henry, kes 26. märtsil juhtis Tori vallas sõidukit, millel puudus liikluskindlustus ja algaja juhi tunnusmärk. 7. juunil sõitis sama noormees Pärnus lahtise turvavööga. 29. augustil ületas ta Pärnus kollase fooritulega ristmiku, taas puudus sõidukil algaja juhi tunnusmärk.

37aastane Kuldar pani samuti toime kümme rikkumist. Mullu 26. detsembril ületas mees Pärnus lubatud sõidukiirust 50 kilomeetrit tunnis vähemalt 17 pügala võrra. 11. jaanuaril tegi ta Võrumaal erivedu autorongiga, mis oli ülekaalus. Sama kordus 27. jaanuaril Tartumaal Luunja vallas ja 28. augustil Valgamaal Helme vallas.

99 kaardisaajat põhjustas aastaga 116 liiklusõnnetust, milles sai surma üks inimene ja viga 12. „Kaardi saanud inimesed võiksid korraski mõelda oma liikluskäitumise potentsiaalsetele tagajärgedele,“ lausus PPA juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo.

Loigo märkis, et tavaliselt suur osa rikkujaid aasta hiljemnimekirja ei naase. Küll oli 61 juhti nii mulluses kui tänavuses loetelus. Kolmel järjestikusel aastal on nimistusse mahtunud 14 inimest. „Kuid näiteks eelmisel aastal kõige rohkem rikkumisi korda saatnud meest enam nimekirjas polnud,“ sõnas Loigo.

Esimest korda oli tänavu 20 suurima rikkuja hulgas kaks velotaksojuhti. „Velotaksojuhid peavad täitma liiklusnõudeid samamoodi nagu teised, nad ei saa kord olla liikluses justkui sõidukijuhid ja siis jälle ratturid või jalakäijad,“ toonitas politseinik.

Tänavu pani viis ja rohkem liiklusrikkumist toime 800 inimest, kellest vaid 32 olid naised. Kuna osa liiklusrikkujaid elab välismaal ja kõikide täpne aadress pole politseile teada, pandi posti 700 kaarti.

Keskmine kaardisaaja on 20–24aastane põhiharidusega Eesti kodanik. Kõrgharidusega rikkujate arv jääb alla viie protsendi. 637 kaardisaajal on Eesti, 70-l Vene kodakondsus.

Peaaegu poole rikkujaist moodustavad 18–30aastased. Noorimad rikkujad on 14aastased ja vanim 79. 

Kokku pandi toime 4911 liiklusrikkumist. Ligemale 15 protsenti neist on kiiruseületamised. Kõige suurem ühele inimesele määratud rahatrahvide summa on 3000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles