Tänavune aasta lind on metsis

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsisekukk.
Metsisekukk. Foto: Jaanus Tanilsoo

Eesti ornitoloogiaühing valis 2018. aasta linnuks metsise, kes on üks meie põlislooduse sümbolitest ja sobib hästi kandma aasta linnu tiitlit Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks.

Metsis ehk mõtus on Euroopa suurim kanaline, kelle iseloomuliku kehahoiaku ja sabalehvikuga siluett on ilmselt paljudele tuttav. Temaga looduses kohtumine muutub aga aina harvemaks, sest samamoodi ülejäänud põlismetsaliikidega on metsise arvukus märkimisväärselt langenud. Eestis hinnatakse kukkede arvukuseks 1100–1200 lindu.

Kõige rohkem kahju teevad metsistele metsade majandamine lageraietega, suur kisklussurve ja juba aastakümneid tagasi kuivendatud metsade järkjärguline muutumine metsistele sobimatuks.

"Ainult metsiste mängupaikade kaitse alla võtmine pole suutnud arvukuse langust pidurdada," sõnas Eesti ornitoloogiaühingu metsise telemeetria projektijuht Ivar Ojaste. "Telemeetriauuringud näitavad, et metsised viibivad mängupaikades vaid paar kevadkuud ja veedavad ülejäänud aja kuni kolme kilomeetri raadiuses metsades, kus raiepiiranguid pole."

Alanud aastal tutvustatakse metsise eluolu, korraldatakse talguid ja linnuõhtuid. Kevadel proovib ühing kiigata metsisemängu ja läbi aasta on oodatud metsisevaatluse teated. Tänavu jätkuvad telemeetriauuringudki, mille käigus raadiosaatjaga linnud aitavad koguda andmeid metsise liikumise, elupaigakasutuse ja -eelistuse kohta tavapärastes majandusmetsades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles