Lööge kaasa! Ajalooline projekt kogub Eesti juubeliks portreefotosid

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabariigi juubeli puhul valmib sünnipäevakutse, mille eesmärk on paluda inimesi Eestisse külla tähistama riigi 100 aasta juubelit.

Kutse koosneb peamiselt Eesti inimeste saadetud portreefotodest. Piltide kogumiseks on loodud portaal, kus tiksuvad juhuslikus järjekorras juba saabunud fotod.

Pärnumaalt on sünnipäevakutseks edastatud üle 70 foto, kokku on pildi saatnud tuhatkond inimest.

Kutse loomiseks palutakse kõigil eestimaalastel edastada oma rõõmsameelne portreefoto. Neid saab saata rakenduse kaudu. Saatmine eeldab enda ID-ga autentimist. See tagab, et kõik fotodel näeb tõepoolest eestimaalasi. Fotot saates märgib inimene ära maakonna, mida ta tahab esindada.

Fotodest luuakse ülipikk videostream ehk online-sünnipäevakutse. Filmi alguses kutsutakse 100 aasta juubeli puhul külla, sellele järgnevad kutsujate pildid. Iga portree on ekraanil mõni sekund.

Pildid järjestatakse maakonniti. Näiteks video algab saarlastega ja lõpeb Ida-Virumaa inimestega. Fotoketis on vaheklipidki, video taustaks mängib eestipärane muusika.

Film kingitakse Eesti Rahva Muuseumile, et tulevased põlved saaksid fotosid sealt otsida. Omamoodi on tegu rahva ajaloolise koondportreega. Usina kaasalöömise puhul sünniks Guinnessi rekord, sest nii paljude nimeliste osalistega filmi ei ole varem toodetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles