MustonenFesti avakontserdil kantakse ette kaks monumentaalset teost

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Mustonen.
Andres Mustonen. Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Sel nädalal algava MustonenFesti programmist jõuab Pärnusse laupäeval, 27.jaanuaril festivali avakontsert.

Tänavu on festivali üks muusikapärle Krzysztof Penderecki oratoorium "Dies illa", mis kantakse Eestis ette esimest korda. Lavale astuvad Läti rahvuslik sümfooniaorkester, segakoor Latvija ja solistid sopran Aile Asszonyi, metsosopran Monika-Evelin Liiv, tenor Oliver Kuusik ja bass Pavlo Balakin. Dirigeerib Andres Mustonen.

Mustoneni ja Pendereckit seob aastakümnete pikkune loominguline koostöö, mõistmine ja sõprus. "Dies illa" esiettekanne kõlas Mustoneni juhatusel Brüsselis 2014. aasta kontserdil, mis oli pühendatud rahusõnumile esimese maailmasõja 100. aastapäeval.

Teine suurteos, mis kontserdil ette kantakse, on Beethoveni 9. sümfoonia "Ood rõõmule" ehk helilooja viimane sümfoonia. 2014. aastal kirjutatud võimas oratoorium "Dies illa" on 82aastase Penderecki seni viimane oratoorium. Mustonen on nimetanud Pendereckit tänapäeva Beethoveniks, sest "just Penderecki kirjutab praegu kõige monumentaalsemaid teoseid maailmas".

Mustoneni ja Hortus Musicuse 1989. aastal algatatud barokkmuusikakontsertide sari on aastate jooksul kasvanud mahukaks festivaliks. Erinevalt muusikafestivalide traditsioonist keskenduda ühele muusikastiilile või -žanrile, pillile või heliloojale, on MustonenFesti ühisnimetaja Mustoneni markantne muusikaline isiksus. Ka tänavuse festivali ülesastujate nimistust leiab Mustoneniga ühel või teisel moel seotud soliste ja kollektiive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles