Mädara külaselts valmistub vastlapäevaks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mittetulundusühingu Mädara Mäed juhatuse liige Jaanika Peterson .
Mittetulundusühingu Mädara Mäed juhatuse liige Jaanika Peterson . Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mädara külaseltsi liikmed peavad pöialt, et lumi maha jääks ja vastlaliug tuleks pikk. Külaselts tähistab rahvakalendri üht tähtsündmust 18. veebruaril. See on esimene pühapäev pärast tänavust vastlapäeva, mis liikuva pühana on seekord sattunud 13. veebruarile, ja selle järgi arvestatakse aega omakorda ülestõusmispühadeni.

Mittetulundusühingu Mädara Mäed juhatuse liige Jaanika Peterson rääkis, et Mädara mäed on Vändra kandi kõrgeim koht, kus lumega talvedel käiakse kelgutamas-suusatamas ja suviti looduskaunis kohas puhkamas.

"Praegu veel nii palju lund maas ei ole, et saaks masinaga suusarajad sisse lükata," nentis Peterson. "Aga vastlapäeva peame iga ilmaga. Meid toetavad Vändra kultuurimaja, Kurgja talumuuseum, Põhja-Pärnumaa vald ja hobuse toob Maila Kukk Vändra ratsaspordiklubist. See, kas hobune veab rege või vankrit, oleneb lumest."

Rahvalike vastlakommete elustamise juurde kuuluvad liulaskmine, hernesupp ja vastlakuklid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles