Galerii: Alevi kalmistul mälestati vabadussõja sangareid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Alevi kalmistul asuva vabadussõjas langenute mälestussamba juures tähistati täna traditsiooniliselt Tartu rahu aastapäeva.

Kaitseliidu kaplan Eduard Kakko meenutas, et 98 aastat tagasi sõlmitud leping on olnud kõige manipuleeritavam osa meie ja Venemaa vahel. "Juba allakirjutamisel oli selge, et tõelist ja igavest rahu ei tule. Taasiseseisvumisjärgsed aastad pole olnud kerged. Algusest peale on kaubeldud Tartu rahulepinguga – ühtedele kehtib, teistele mitte. Puudub tahe ja julgus öelda välja tõde," ütles kaplan.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius kutsus üles valvsusele, sest Tartu rahuleping, mis oleks pidanud pidama, ei  kehtinud ja vaenlasele ei andnud asu meie iseseisvus, millele üritati küüsi taha saada juba 1924. aastal. "Peame olema valvsad, valmis kaitsma oma kodumaad elu hinnaga nii, nagu tegid need kangelased, kelle mälestuseks asetasin linnavalitsuse ja -volikogu nimel pärja. Me ei tohi unustada, kes on meie tõeline vaenlane," lausus linnapea.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) nimel kõnelenud Heldur Paulson soovitas poliitikute juttu mitte kuulata ja kattis kõrvad kätega. Ta häbimärgistas poliitikuid, kes päeval vehivad sinimustvalgega, kuid õhtul heiskavad puna- või vikerkaarevärvilise lipu.

Mälestussamba jalamile asetasid pärja linnavalitsuse ja -volikogu, kaitseväe toetuse väejuhatuse, Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna, Eesti lipu seltsi ja EKRE esindajad, samuti eraisikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles