Galerii: kingitud vaip võttis Endla direktori tummaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Endla teatri direktor Roland Leesment oli esialgu sõnatu, kui OÜ Valley juhataja Aadu Juhkental palus tal sammassaalis eemaldada katte vaibalt, mille ettevõte kinkis teatrile. Sellel on kujutatud ajaloolist Endla seltsimaja, mille rõdult loeti Pärnus 100 aastat tagasi ette iseseisvusmanifest. Käsitöövaiba "Vabadus" kujundas firma noor disainer Heleri Alexandra Sits-Tamme.

"See on suur üllatus, teatril on ääretult suur rõõm seda vastu võtta," sõnas Leesment ja soovis Vändra vaibameistritele loovat vaimu.

Pärnumaal valmib imeline looming – sellise järelduse teevad need, kes tänasest 22. veebruarini külastavad Endlas näitust "Me armastame Eestit", kus on väljas Valley meistrite taftingvaibad. Näituse pühendab ettevõte Eesti Vabariigi 100 aasta juubeliks. Paarkümmend tööd annavad ülevaate vaibakunstnike Ruth Vasseli, Kaire Rohtla ja Heleri Alexandra Sits-Tamme kujundatud tekstiilidest.

Paarikümnel erimõõtmelisel ja -kujulisel vaibal kajastuvad teemad folkloorist kosmiliseni, värvigamma ulatub sinimustvalgest leedvalgustatud ja peeglikildudega kujundatud ning mustrisse põimitud lugudeni. Kasutatud on linnumotiivi, mis rahvaluules seostub hingelinnuga.

Kollektsioon "Lahkumine" ehk "Uus algus" ärgitab suunama pilku tulevikku, jättes maha mineviku taaga. Selle kollektsiooniga äratas Valley suurt huvi hiljuti Hannoveris Euroopa suurimal vaiba- ja põrandakatete messil Domotex, sest vaipade kujundus ja teostus on eriline.

"Ükski väljapandud vaip ei ole seeriatootmises, vaid ainukordne looming," mainis Juhkental.

Vändras hakkas Valley taftingvaipu valmistama paarkümmend aastat tagasi. Põhiturg on Skandinaavia ja Lääne-Euroopa riigid, kuhu läheb 97 protsenti valdavalt eritellimusel valmistatud vaipadest. Kliendid on eelkõige sisekujundajad ja arhitektid.

Endla sammassaalis tutvustas Valley viimati oma käsitöövaipade kollektsiooni neli aastat tagasi. Juhataja sõnade kohaselt pole nad kusagil mujal kui siin näitust korraldanud, et pärnumaalased näeksid, mida Vändra mail tehakse.

Sits-Tamme pälvis Eesti tekstiilikunstnike liidult aasta noore tekstiilikunstniku auhinna kui suuremõõtmeliste piltvaipade autor. Tema "Vabadus" leiab Endla direktori kinnitusel näituse sulgemise järel teatrimajas väärika koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles