Ingrid Rüütel kogus raamatusse Pärnumaa kratid, vanapagana, pillilood ja muu folkloori

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Rüütel.
Ingrid Rüütel. Foto: PP

Folklorist Ingrid Rüütel tutvustab reedel, 9. veebruaril kell 16 Pärnu muuseumis oma raamatut „Pärnumaa laule ja lugusid“. 

Kirjandusmuuseumi välja antud kogumik jätkab sarja „Mis on jäänud jälgedesse“ ja sisaldab näiteid aastail 1960–1964 ja 1974 Põhja-Pärnumaalt Audru, Tõstamaa, Tori ja Vändra kihelkonna alalt salvestatud rahvalauludest, juttudest ja pillilugudest. 

Piirkonna suurim rahvalaulik oli Liisa Kümmel Tori kihelkonnast Oore külast. Oma laulud ja loitsud oli ta õppinud oma vanematelt Suure-Jaanis. 

Mitmesuguseid regilaule, samuti uuemaid riimilisi rahvalaule on jäädvustatud eri esitajatelt. Tõstamaa tuntumaid pulmalaulikuid oli Liisu Orik. 

Juttudes kohtame mütoloogilisi olendeid, nagu näiteks tõnn, kratt, katk, vanapagan, kurat, libahunt, luupainaja, kõneldakse nõidadest ja nõidumisest, targast ehk nõrkejast, ebatavalistest surnutest. Leidub kandle-, parmupilli-, lõõtsa- ja viiulipalugi, samuti näiteid Tõstamaa kapelli repertuaarist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles