Heli Tooman: Turismikoolide ühenduse juhid külastasid Pärnut

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Tooman, Tartu ülikooli Pärnu kolledži turismiosakonna juhataja, EUHOFA Internationali 50. kongressi peakorraldaja
Heli Tooman, Tartu ülikooli Pärnu kolledži turismiosakonna juhataja, EUHOFA Internationali 50. kongressi peakorraldaja Foto: Urmas Luik

Nädalavahetusel külastas Tartu ülikooli Pärnu kolledžit rahvusvahelise hotelli- ja turismikoolide ühenduse EUHOFA juhatuse 20-liikmeline delegatsioon. Külalised Euroopast, Austraaliast, Mehhikost ja Ameerika Ühendriikidest tutvusid sügisel Eestis toimuva EUHOFA Internationali 50 aasta juubeli kongressi ettevalmistusega.

EUHOFAsse kuulub üle 180 turismi- ja hotellikooli (ülikoolid, rakenduskõrgkoolid ja kutsekoolid) 45 riigist. Juubelikongressi korraldavad TÜ Pärnu kolledž ja Eesti hotelli- ja turismikõrgkool EHTE, kaasatud on mõlema kooli tudengid ja Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilased.

Kongress toimub 25.–29. septembril Pärnus ja Tallinnas, seda aitab korraldada Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) rahvusvaheliste ürituste ja konverentside toetamise meetme kaudu.

Tartu ülikooli Pärnu kolledži turismiosakonna juhataja, EUHOFA Internationali 50. kongressi peakorraldaja Heli Tooman, kuidas maailma mainekate turismikoolide tippjuhid Pärnu ettevalmistustega kongressiks rahule jäid?

EUHOFA juhatuse liikmed on suurte kogemustega ja palju näinud inimesed: nad on ööbinud parimates hotellides, söönud maailma parimat toitu, kogenud parimat teenindust ja nende ootused selle suhtes, mida pakutakse kongressi korraldavates riikides, on väga kõrged.

Eriti huvitab neid üliõpilaste eluolu, seepärast kaasasime juba seekord palju tudengeid, kes käisid külalistel lennujaamas vastas, tutvustasid Eestit, Pärnut ja kolledžit, olid teenindaja rollis. Meie õpilased jätsid koolijuhtidele hea mulje, tunnustati nende suhtlemis- ja võõrkeeleoskust.

Tutvustasime EUHOFA juhatuse liikmetele Pärnu võlusid: viisime nad Tervise Paradiisi spaasse ja bowling’ut mängima, näitasime linna. Külalised olid vaimustuses Pärnu rohelusest ja vahvatest värvilistest puumajadest, neid üllatas, et nii väikeses linnas asub suurejooneline kontserdimaja, ja teede remondist hoolimata kiideti linna puhtust. Usun, et suutsime positiivseid üllatusi pakkuda.

Mida sellise konverentsi korraldamine Pärnu kolledžile kaasa toob? Kuidas jagunevad ürituse eelarvekulud?

EUHOFA Internationali ajaloos on tegemist esimese kongressiga Ida-Euroopa ja Balti riikide piirkonnas. Konkurents kongressi korraldamisõiguse saamiseks on päris tihe ja juubelikonverentsi Pärnusse tulek on suur au.

Arvame, et sügisel Pärnusse kongressile tuleb ehk 150 inimest. Paljudele osalejatele on Eesti tundmatu koht, seepärast on huvi suur ja registreerunuid juba üle 70.

Otsus, et 50 aasta juubeli kongressi korraldamisõiguse saab TÜ Pärnu kolledž, tehti kolm aastat tagasi ja sellest ajast peale tegeleme kasvavas tempos ettevalmistusega. Oleme paika pannud programmi, valmistanud ette turundusmaterjalid, kirjutanud projekti, et saada toetust EASi turismiarenduskeskuselt.

Kuna korraldajatelt eeldatakse kõrgel tasemel akadeemilist programmi, toome EASi toetuse abiga kohale maailmakuulsad lektorid Ameerikast, Uus-Meremaalt, Iisraelist.

Osalejatele on ette nähtud päris suur osavõtutasu, kuna eeldatakse kõrget teeninduse ja toitlustamise taset. Olen kongressidel osalenud seitse aastat ja majutus pole kusagil olnud mujal kui viietärnihotellides. Meil tuleb tagasihoidlikumate tingimustega leppida, sest Pärnus pole viietärnihotelle.

Pärnu linn toetab kongressi mitmel moel, näiteks galaõhtul linnaorkestri esinemisega.

Millest kongressil räägitakse? Kas mõni teema on ka Pärnuga seotud?

Põhiteema on “Turismiharidus heaolu ja elukvaliteedi arendajana”. Võtmeesinejad räägivad turvalisusest, looduskeskkonna ja inimressursside hoidmisest.

Pärnuga seoses pakume põnevaid loengupaiku. Näiteks Maria talus räägitakse delegaatidele kohalikust eluolust ja maaturismist. Nende kaaslased sõidavad samal ajal hobustega, istuvad traktorirooli, tutvuvad Eesti toiduga. Külastatakse Tõstamaa mõisa, üks loenguplokk toimub Tervise Paradiisi basseinis, kus keskendutakse Pärnu kuurordi ajaloole ja spaamajanduse arengusuundadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles