Tammsaare lasteaial täitus poolsajand

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare lasteaial täitus poolsajand.
Tammsaare lasteaial täitus poolsajand. Foto: Erakogu

Veebruar on sünnipäevakuu. Kogu Eesti rahvale. Pärnu Tammsaare lasteaiale aga lausa topeltsünnipäev, kuna küünlakuul jõudis täitus meie lasteaial 50 aastat.

Niisamuti kogu riik valmistub suureks juubeliks, valmistusime meiegi 50. aastapäevaks. Otsustasime lasteaia ajaloole anda uue värvingu muinasjuttude ja legendide abil.

Juba sügisel arutlesime, kuidas tekkisid Tammsaare lasteaed ja siinsed 12 rühma. Vanemad lapsed jutustasid oma legendid ise, nooremaid abistasid selles õpetajad. Leidus humoorikaid lähenemisi, fantaasiat ja praktilist mõtlemist. Jutustusi kogunes lausa nii arvukalt, et nendest valmis kogumik "Legendid Tammsaare lasteaiast".

Kogumik "Legendid Tammsaare lasteaiast".
Kogumik "Legendid Tammsaare lasteaiast". Foto: Erakogu

Ühe tüdruku legend oli lühike, samal ajal nii paljuütlev, et sellest valmis lasteaia aastapäevaks tummfilm "Legend Tammsaare lasteaiast".

Juubeliüritused algasid kogu lasteaiapere kogunemisega saali, et laulda sünnipäevalaulu ja vaadata filmi lasteaia legendist. Esilinastuse juurde kuulus laste esinemine. Omamoodi traditsiooniks on kujunenud, et laste tants "Toa teeks ma endal tamme alla" tuleb lasteaia suurüritustel ikka esitusele.

Kohe pärast kinohommikut kiirustati õue, kus rivistuti uhkeks rongkäiguks lasteaia maskottide Tõru-Triinu, Tõru-Tõnni ja Tõru-Põnniga. Enamikule lastele oli selline rongkäik elus esimene ja pakkus palju elevust hoolimata vastu nägu tuiskavast lumest. Lehvitati omavalmistatud lippudega ja hüüti päevakohaseid loosungeid.

Tammsaare lasteaial täitus poolsajand.
Tammsaare lasteaial täitus poolsajand. Foto: Erakogu

Rännak viis lapsed randa, kust võeti kaasa päikesesoojendatud kallipallid, mis tuul randa oli uhtunud. Oma õuele tagasi jõudes anti kallipallid üle pere kõige pisematele, lasteaia sõimerühmadele, kes olid saabujaid lippudega tervitama tulnud. Moodustati embamisring ümber maja ja kallipalle edasi andes sai maja 12 sooja kallistust, täpselt nii palju on Tammsaare lasteaias rühmi.

Sama päeva õhtul andsid lapsevanemad lasteaiale üle toreda kingi: uue õuepalviljoni. Pidu õues oli vahva lõpetus väga tegusale päevale.

Pidustused jätkusid veel mitme päeva jooksul. Kolmapäeval väisasid maja muude lasteaedade juhid, õpetajad ja linnavalitsuse esindajad. Oma legendifilmi näitasime külalistelegi.

Neljapäeval ootas lasteaed külla ekstöötajaid, et avaldada neile lugupidamist ja tänu tehtud panuse eest lasteaia ajalukku. Möödunud aegu peegeldas näitus, kuhu oli välja pandud 50 aastale iseloomulikku: vanast köögikaalust fotodeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles