Saar visati välja teiste hirmutamiseks

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna mainet kahjustanud Simmo Saar.
Keskerakonna mainet kahjustanud Simmo Saar. Foto: Ants Liigus

Osa keskerakondlaste hinnangul visati Pärnu endine abilinnapea Simmo Saar Keskerakonnast välja siseopositsiooni hirmutamiseks, ebaproportsionaalne jõu kasutamine peaks Edgar Savisaares kahtlejaid vaikima sundima.

Mai alguses erakonna Pärnu piirkonna aastakoosolekul ütles revisjonikomisjoni liige Vivian Trei, et piirkonna kontol on kümme eurot ja 24 senti. “Tulenevalt Venemaalt raha mittesaamisest pole ka Pärnu piirkond saanud toetust,” ütles revisjonikomisjoni aruande ette lugenud Trei.

Erakond tegi kindlaks

See lause lõi saali kogunenud keskerakondlased tummaks. “Selline sõnastus on pahatahtlik,” lausus kohalt püsti hüpanud erakonna aseesimees Kadri Simson ja tegi ettepaneku sõnastust muuta. Erakonna peasekretär Priit Toobal pani revisjonikomisjoni akti taskusse.

Kes idaraha skandaalile viitava lause aruandesse pani, jääb saladuseks. Erakonna pressiesindaja Taavi Puki väitel olevat erakond kindlaks teinud, et lause lisas akti Saar. Trei jutu järgi oli laua ümber enne koosoleku algust palju sebimist ja tema küll ei julge kinnitada, kes täpselt juhtkonnast akti lauale pani.

“Mina pole öelnud, et Simmo pani. Tallinnast mehed käisid siin, Kadri Simsoni õukonnast, ja usutlesid mind. Neile ütlesin täpselt samamoodi, et ma ei tea,” rääkis Trei eile Pärnu Postimehele.

Puki väitel on revisjonikomisjoni liikmed tunnistanud, et nad said teksti Saarelt. Kes komisjoni kuulujaist seda tegi, ta ei täpsustanud.

Pühapäeval sai Saar Keskerakonna nõuniku Andres Hiie mobiiltelefonilt sõnumi: “Tere Simmo. Oled palutud osalema erakonna juhatuse koosolekul homme, 16. mail algusega kell 18 erakonna büroos. Päevakorras on erakonna liikmetega seotud küsimused, mille arutelul palun sind osaleda. Priit Toobal.”

Saar saatis Toobalile elektronkirja, milles teatas, et ta ei saa koosolekul osaleda. “Palun päevakorrapunkti arutelu edasi lükata ja mind uuest kuupäevast varem teavitada. Samuti palun mulle teatavaks teha põhjus, miks olen oodatud niivõrd kõrgeaulise organi, kui seda on erakonna juhatus, koosolekule,” kirjutas ta.

Pukk väitis, et Saart teavitati tema küsimuse arutelust ja kutsuti osalema, kuid Saar loobus sellest võimalusest. Viisi, kuidas Saart teavitati, pressiesindaja ei täpsustanud.

Olevat mainet kahjustanud

Oma Keskerakonnast väljaheitmisest sai Saar teada esmaspäeval kell 20.30 meile avades. Selleks ajaks oli juba Delfis uudis, et Saar on Keskerakonna maine kahjustamise pärast erakonnast välja heidetud.

Nähes, et ajakirjanduses on üksnes erakonna pressiesindaja edastatud umbmäärane informatsioon, otsustas Saar koostada pressiteate. Selles selgitas ta, et Keskerakonna juhatuse niivõrd valulise reaktsiooni võis põhjustada koosolekul kõlanud kriitika partei juhtkonna suhtes ja kuna revisjonikomisjoni akti koostajaks peetakse teda, otsustati ta erakonnast välja heita.

Keskerakonna põhikirja järgi peaks ettepaneku Saare erakonnast väljaheitmise suhtes tegema Pärnu Mai ja Raeküla osakond. Otsus tuleks langetada piirkonnas, mis esitab selle erakonna juhatusele kinnitamiseks.

Millegipärast otsustas Keskerakonna juhatus Pärnu piirkonna valimistel 57 häält saanud Saare puhul erandi teha ja ta tagaselja välja heita. Isegi koosoleku kutses ei öeldud, et Saar kavatsetakse välja heita, tegu olevat “erakonna liikmetega seotud küsimustega”.

Osa on üht, osa teist usku

Saare sõnutsi pole ta veel otsustanud, kas vaidlustada väljaheitmine erakonna aukohtus. “Ma ei saa aru, miks see idaraha küsimine siis nii valulik on. Praegu sõltub suhtumine sellesse uskumisest. Mina leian, et midagi sellist võis toimuda, sest sellele viitavad kaitsepolitsei raport ja Keskerakonna võlad. Aga võib-olla oli tegu lihtsalt raha valesti planeerimisega,” kõneles Saar.

Uudisteagentuur BNS on Keskerakonna pressiesindajalt Pukilt küsinud, miks erakond Pärnu piirkonna endise esimehe Mart Viisitamme personaalküsimust pole arutanud.

“Mart Viisitamme ja Simmo Saare erinevusena võib välja tuua selle, et kriitika ei ole veel laim,” märkis Pukk.

“Ma ei tea, kes midagi kirjutas, aga kui sellise fakti puhul on tegu laimuga, siis on kaitsepolitsei meie esimeest laimanud,” tõdes Viisitamm. “Teda ei taheta kohtusse anda, aga inimene, kes sellest räägib, visatakse välja.”

Viisitamme sõnutsi on Keskerakonnas palju neidki, kes oma arvamuse välja julgevad öelda. “Ebaproportsionaalne jõu näitamine eile oli hoiatuseks, et need, kes erakonna juhtkonda kritiseerivad, võidakse välja heita,” leidis ta. Samasugusel arvamusel oli eile veel mitu keskerakondlast.

Pukk oli eile valmis suhtlema üksnes kirjalikult. Enamikule küsimustele jättis ta vastamata, hoidudes näiteks selgitamast, miks piirkonna juhatus esmalt Saare väljaheitmist ei arutanud ja kes erakonna juhatuse liikmetest esmaspäevasel koosolekul ei osalenud.

“Esmaspäeva õhtul toimunud Keskerakonna juhatuses sündis otsus Simmo Saar erakonnast välja arvata üksmeelselt. Väljaarvamise põhjuse kuulas ära erakonna juhatus ning tehtud otsus oli kaalutud,” kirjutas Pukk.

Puki teatel arvati Saar erakonnast välja punkti alusel, mille järgi kohustub Keskerakonna liige hoiduma partei mainet kahjustavatest tegudest ja avaldustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles