Galerii: Sindi raekoja eest kandus pidu kooli aulasse pakase eest peitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iseseisvuspäeva varahommikul jälgis Sindi raekoja ees ligemale kümnekraadisest pakasest hoolimata  pidulikku lipuheiśkamist paarsada silmapaari, mudilastel põsed ladvaõunapunased ja kõigil väike rahvuslipp käes.

"Ilusat sünnipäeva!" soovisid kohaletulnud käteldes tuttavatele, mõeldes meie 100aastasele kodumaale. Ülev meeleolu kiirgas vastu nägudelt, pered, nagu näiteks perekond Kass isa, ema ja kahe lapsega, olid pannud pähe armsad trikoloorsed tutimütsid ja kaela sallid.

Kaitseliidu orkester lõi pillid häälde, hümni saatel kerkis sinimustvalge raekoja torni lipumasti.

"Sõbrad ja kaaslased Arest, Saugast, Torist ja Sindist, tänu meie südikatele esiisadele loodi 100 aastat tagasi Eesti Vabariik. See nõudis suurt pingutust, tegutsemist ja eneseohverdust, järgmised 100 aastat on meie kätes ja ainult ühine pingutus tagab meie isamaale helge tuleviku," rääkis Tori vallavanem Lauri Luur vallasisese Sindi linna raekoja rõdult.

Major Mehis Born pöördus rahva poole sõnadega "armas rahvas, head kohalviibijad", soovides palju õnne ja andes edasi Kaitseliidu Pärnumaa tervitused.

"Kui räägime täna Eesti riigi 100. sünnipäevast, siis siin Sindis võime rääkida kohast, mis on kogu meie rahva ja maa algus ning häll. Kui me mõtleme ajaloos tagasi 12 000 aastast, siis siin, Pärnu ja Reiu jõgede kallastel, oli meie esimene inimasustus ja sümbloolsemat kohta kui Sindi ei saakski ju Eestis oluliste tähtpäevade tähistamiseks olla," arutles Born.

Rahvas võttis rongkäiku, kõige ees riigi ja kohalike omavalitsuste ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva lipp, seejärel noorkotkad ja kodutütred, lippurid 100 rahvuslipuga ja rahvas oma lipukestega. Nii marsiti raekoja eest ligemale kahe kilomeetri kaugusele Sindi gümnaasiumi ette. Suure panuse oli üritusse andnud Eesti lipu seltsi Sindi osakond.

Aulas jätkus pidupäeva tähistamine pärast kuuma tee joomist eeskavaga. Sindi segakoori ja Alan Veziko laulud vaheldusid õpetaja Eneli Arusaare juhendamisel õpilaste kavaga "Inimeseks olemine", peeti kõnesid. Kõige krooniks üllatus, mille valmistas Sindi gümnaasiumi direktor Ain Keerup.

Direktorile kingiti tema juubeliks Sindi raekoja torni lipp number kaks, mis lehvis tornis 1. maist 2010 kuni järgmise aasta kevadeni. Keerup kinkis selle ajaloolise lipu Eesti riigi pidupäeval, 100. aastapäeval edasi järgmisele põlvkonnale. Kingituse võttis vastu 11. klassi õpilane Chätlyn Parts, kes astus lipu seltsi liikmeks nagu tema kaasõpilasedki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles