Algab Soomaa metsamajandamise hea tava loomine

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa
Soomaa Foto: Mailiis Ollino

Tänasest saavad Soomaa elanikud ja huvigrupid teha ettepanekuid Soomaa rahvuspargi koostöökogu algatatud hea tava koostamisel.

"Eilsel Soomaa rahvuspargi koostöökogu kokkusaamisel lepiti kokku, et piiranguvööndi metsade majandamise hea tava ettepanekute tegemiseks jääb 15. märtsist kaks nädalat, mille järel keskkonnaamet koondab ja süstematiseerib veel nädala jooksul kõik ettepanekud," rääkis koostöökogu juhtinud keskkonnaameti Lõuna regiooni looduskaitse juhtspetsialist Kaili Viilma.

"Soomaal on koostöökogu ja Soomaa sõprade list, kuhu saadetakse ettepanekud Exceli vormis laiali. Neile on lisatud keskkonnameti kommentaarid ja täpsustused selles suhtes, mida oleme saanud juba järgida," selgitas Viilma.

Ettepanekud on jagatud laias laastus kaheks: need, mida saab hea tavaga reguleerida, ja sellised, mis väljuvad ühe piirkonna hea tava piiridest. "Näiteks tuli kohalikelt ettepanek moodustada Soomaa ümber puhvervöönd, kus lageraiet ei tehta, aga seda hea tavaga reguleerida ei saa, sest seadus ei võimalda seda kuidagi," kõneles Viilma.

Kaili Viilma, Keskkonnaameti Lõuna regiooni looduskaitse juhtivspetsialist
Kaili Viilma, Keskkonnaameti Lõuna regiooni looduskaitse juhtivspetsialist Foto: Mailiis Ollino/

Keskkonnaamet lisas oma ettepanekud, mida kohalikud võiksid kaaluda. "Ettepanekud saadetakse laiali kõigile, kes on Soomaa kogukondlikku tegevusse kaasatud olnud. Samuti paneme üles oma kaitsealade kodulehele sellekohase teate," märkis Viilma. "Katsume kogu saadetava info süstematiseerida ja loome hea tava uue versiooni nädala jooksul pärast tähtaega, 30. märtsi." 

Seejärel otsustab amet Viilma sõnutsi, kas kutsuda kokku veel üks ümarlaud. "Kogukond soovis, et kui lõplik versioon on paika loksunud, otsustatakse koosolekul, kas enamus kiidab hea tava rakendamise heaks. Aga kogukond näeb selle hea tava mõttekust sellisel juhul, kui RMK (riigimetsa majandamise keskus) on nõus sellele alla kirjutama, kõige suuremad läbirääkimised peaksime pidama RMKga," rääkis Viilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles