Metsaomanikel õnnestub aprillis taotleda piirangute tõttu saamata jäänud tulu

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets. Foto on illustreeriv.
Mets. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Järgmisel nädalal Pärnus Natura infopäeval tutvustatakse erametsaomanikele looduskaitseliste piirangute tõttu saamata jäänud tulu hüvitamise korda.

Aprillis õnnestub metsaomanikel küsida hüvitist looduskaitseliste piirangute tõttu saamata jääva tulu eest metsamaal, mis asub Natura 2000 võrgustiku alal piiranguvööndis, sihtkaitsevööndis ja projekteeritaval alal ning sihtkaitsevööndis väljaspool Natura 2000 ala.

Pärnumaal on Natura toetuskõlblikke alasid 10340 hektaril. "Eelmisel aastal küsisid hüvitist 423 Pärnumaa metsaomanikku. Kõik metsaomanikud hüvitise taotlemise võimalust kindlasti ei kasutanud. See tähendab, et metsaomanike arv, kes hüvitist taotleda saavad, on veel suurem," rääkis Erametsakeskuse kommunikatsioonijuht Kertu Kekk.

Natura hüvitise küsimine käib vaid elektrooniliselt ja taotluse esitamiseks on vaja toimivat ID-kaarti koos paroolidega või mobiil-IDd. Metsaomanikel tasub juba praegu veenduda, et elektroonilised autentimisvahendid oleks töökorras.

Metsatoetusi taotledes võib abi küsida kohalikest metsaühistutest või erametsakeskusest, infot hüvitise tingimuste kohta jagatakse märtsi ja aprilli infopäevadelgi.

Taotluse saab erametsakeskusele esitada 4.–23. aprillini e-PRIA kaudu, kus taotlus eeltäidetakse automaatselt metsaomanikule kuuluvate toetusõiguslike aladega. Omanik tohib vajaduse korral korrigeerida pindala ja lisada metsaalasid.

Kogu info Natura hüvitise ja infopäevade kohta leiab SIIT.

Toetuse määrad:

Natura toetust tohib erametsaomanik taotleda enda omandis olevale metsaalale.

• Natura 2000 alal ja väljaspool Natura 2000 võrgustiku ala sihtkaitsevööndis 110 eurot hektari kohta aastas.*

• Natura 2000 alal piiranguvööndis, hoiualal ja projekteeritaval alal kuni 60 eurot hektari kohta aastas. Seda võidakse vähendada, kui eelarvest ei jätku kõikide nõuetele vastavate taotluste rahuldamiseks.*

• 2017. aastal oli toetuse eelarve 4,32 miljonit eurot. Erametsakeskus teeb toetuse otsused 30. aprilliks 2018 PRIA maksab toetuse välja 30. juuniks 2018.

• 2018. aastal on toetuse eelarve samuti 4,32 miljonit eurot. Erametsakeskus teeb toetuse otsused 30. aprilliks 2019. PRIA maksab toetuse välja 30. juuniks 2019.

*Füüsilistele isikutele makstavast toetusest peetakse kinni tulumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles