Pesunööril rändnäitus jõuab Kilingi-Nõmmele

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilingi-Nõmme klubis avatakse laupäeval Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu rändnäitus „Pärand elab!“.
Kilingi-Nõmme klubis avatakse laupäeval Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu rändnäitus „Pärand elab!“. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Homme avatakse Kilingi-Nõmme klubis Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu rändnäitus "Pärand elab!".

Näitust näeb pärimuspäevast alates. Rahvakultuuri keskus peab vaimse kultuuripärandi mõistet, Eesti vaimse kultuuripärandi nimistut ja rändnäitust tutvustava ettekande.

Sel päeval kõlavad laulud ja pillilood, millega astuvad üles esinejad pisikestest väärikateni. Saab tutvuda traditsioonilise toidu – kama – eri variantidega. Käsitöökeskus esitleb rahvarõivaid nii argi- kui pidupäeval. Meisterdatakse pärimuspille.

Näitusel on väljas 14 eriilmelist näidet Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse kantud teadmistest, oskustest, kommetest ja tavadest. Igaüks neist on oma kogukonnale armas ja oluline. Näitusekülastaja saab muu hulgas aimu nii seto kirmasest, ukrainlaste lihavõttekombestikust kui sellest, kuidas muhulased on oma keele püsimise eest seisnud. Kõiki neid näiteid ühendab asjaomaste inimeste soov teadmisi ja tavasid hoida ja järeltulevatele põlvedele edasi anda.

Seda silmas pidades on otsustatud neid traditsioone vaimse kultuuripärandi nimistu abil esile tõsta. Peale teadmiste pakub näitus silmailu: pesunööri laadis kujundus on lõbus ja pilkupüüdev.

Näitus on rännanud Eestis juba viis aastat, igal pool on see soojalt vastu võetud.

Väljapanek jääb Kilingi-Nõmme klubis avatuks mai alguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles