Galerii: jõejää asutas end mere poole juba öötundidel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna öösel asutas Pärnu jõge katnud jääkaas pimeduse varjus mere poole liikumist ja kuigi hommikupäikeses sillerdas juba jäälaamadest vaba vesi, oli jõe suudmeala lõuna paiku taas hulpivaid jääkamakaid täis.

Eile päeval pääses Tori kandis väike osa jääst allavoolu liikuma, kuid suuremat minekut veel täheldada ei saanud. Õhtul kogunesid jääkuhilad Tori põrgu kandis ja seal toimus põhiline jääminek öösel.

Jääminek Pärnu jõel täna pärastlõunal.
Jääminek Pärnu jõel täna pärastlõunal. Foto: Urmas Luik

Pärnu sadamakapteni Viktor Palmeti jutu järgi oli täna lõuna paiku Kesklinna silla ja muulide vahelisel alal umbes 40–50 protsenti veepinnast kaetud liikuvate jääpankadega. "Kaubalaevadele see muret ei tee, aga kalapaatidele võib see päris ohtlik olla, eriti pimeduse saabudes," rääkis sadamakapten.

Palmeti sõnade kohaselt on Pärnu lahelgi veel päris palju jääd ja seda just linna poole jäävas sopis.

Soomaa matkakorraldaja Aivar Ruukel kinnitas öist jääminekut Navesti jõel Saarisoos. „Õhtul oli veel jõgi jääs, hommikul enam mitte,” sõnas ta.

Ruukeli jutu järgi jääb Soomaa kevadine üleujutus tänavu tagasihoidlikuks ja ta ennustas kõrgvett vaid nädalaks.

Matkakorraldaja Algis Martsoo sõnade järgi oli Soomaa tänavune kõrgeim veeseis täna öösel: Halliste jõe Riisa veemõõtepunktis ulatus vesi 230 sentimeetrit üle nulltaseme.

Eile pealelõunast on üleujutatud Soomaa luhtadel võimalik kanuuga juba pikemaid retki ette võtta.

Selle kümnendi suuremad ujutused olid Soomaal 2013. ja 2012. aastal, kui vesi kerkis viie meetri ligi. Viimased viis aastat pole nii veerohkeks osutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles