Tootsi briketitehase töö lõpetas viimane vahetus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi briketivabriku pakkeliinil läksid viimasel tööpäeval kilesse briketipätsid kirjaga TOOTSI nagu hüvastijätt 72aastase ettevõttega, eile päevases vahetuses töötanud pakendaja Raimo Jõemets on üks 46 koondatust, kes peab hakkama leiba teenima mujal.
Tootsi briketivabriku pakkeliinil läksid viimasel tööpäeval kilesse briketipätsid kirjaga TOOTSI nagu hüvastijätt 72aastase ettevõttega, eile päevases vahetuses töötanud pakendaja Raimo Jõemets on üks 46 koondatust, kes peab hakkama leiba teenima mujal. Foto: Ants Liigus

Südaööks seiskas õhtune vahetus Tootsi briketivabriku, öist vahetust tööpostile enam ei vajatud, tänasest kuu lõpuni hakkavad turbatolmust hiigelhoonet koristama senised töötajad.

Eile pärastlõunal rabas neli briketipressi tööd, nagu seda on Tootsis tehtud Pätsu ajast alates ehk 72 aastat jutti. Tänasest ei liigu nende alt edasi grammigi kütteväärtusega tumepruuniks pätsiks vormuvat tooret ning protsessi operaator võib kuvariekraanidest silmi puhata.

Pakkeliinilt on läbi käinud viimased ligemale 40 tonni briketti, mille pätsidel ilutsevad kummardusena kodumaakonna ühele sümbolettevõttele suurelt tähed “TOOTSI” ja alustele paigutatud kilede alt etikettidelt haakub vaataja pilguga pakendamise kuupäev 23. mai 2011.

“Kuut miljonit briketipätsi täis ei tule, meile jääb lattu 3000 alust, nii et saame pakendatud briketti müüa kas nüüd jõuludeni, aga sügiseni kindlasti,” räägib AS Tootsi Turba töödeldud kütuste ja energeetika juht Ülo Stokkeby.

Harjunud liigutustega jälgivad pakendajad Raimu Jõemets ja Ain Raudsepp liini tööd ja suunavad ligi kümnekiloseid pakke neile mõeldud teed edasi. “Neli aastat olen siin töötanud, uut töökohta veel ei ole, aga esialgu tahaks puhata,” kostab üks meestest.

Neid, kes Soome kontserni Vapo OY juhtkonna otsusega lõpetada briketitootmine Tootsis koondamisteate said, on 46 ja nädalapäevad seob neid veel koristustöödega senine leivaandja, siis jäävad ametisse vaid turbatööstusele vajalike masinate ehitajad.

“Mis saab vabrikuhoonest, on veel lahtine, üks võimalusi on turbamuuseumi rajamine. Sügiseks on vaja seda teada, lähen teisipäeval jälle maavanema jutule,” ütleb Vapo Balti juhataja, Tootsi Turba juhatuse esimees Matti Puuronen.

Kasutusväärtusega seadmed, näiteks üsna uus kiletamismasin, leiavad koha kontserni ettevõtetes. Sõjaeelse Eesti Vabariigi aegne, 1939. aastal paigutatud ja Saksamaal valmistatud briketitootmisliin seisab ajast, mil teel kommunismile sammuvas suurriigis 1957. aastal paigaldati selle kõrvale uus, aga tehnoloogia on jäänud samaks.

“Igal aastal oleme enne puhkust ettevõtet koristanud, see on olnud rutiinne tegevus, aga nüüd jääb vabrik igaveseks seisma,” lausub Stokkeby mõtlikult.

Lehekuu viimasel päeval istuvad Tootsi briketivabriku sundlahkujad veel korraks kokku, kohvitassi juures meenutusteringis tänab Puuronen neid juhtkonna nimel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles