Tänasel veteranipäeval mälestatakse Toris Eesti eest võidelnud sõjamehi

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadusõja võidu auks püstitatud monument ”Püha Jüri võitlus lohega”, mille juures toimub veteranipäeva ja jüripäeva tähistamise tseremoonia.
Vabadusõja võidu auks püstitatud monument ”Püha Jüri võitlus lohega”, mille juures toimub veteranipäeva ja jüripäeva tähistamise tseremoonia. Foto: Henn Soodla

Rahvakalendri järgi jüripäeval, 23. aprillil tähistatakse kuuendat kevadet ühtlasi veteranipäeva, missioonisõdurite ja teenistuses viga saanud Eesti sõjameeste päeva.

Pärnumaal tipnevad sündmused Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris keskpäeval algava tänujumalateenistusega ja kirikus avatakse mälestusplaat neile Poola 40 kodanikule, kes kaitsesid vabadussõjas verinoort Eesti Vabariiki ja pälvisid Vabadusristi.

Tavakohaselt süüdatakse kiriku altaritulest jürituli, mille tõrvikust läidetakse teisedki tõrvikud ja laternad, et viia tuli langenute kalmudele ja vabadussõja sammaste juurde kõikjal riigis.

Tänavu möödub 675 aastat muistsete eestlaste jüriöö ülestõusust. Topelttähtpäevale pühendatud jumalateenistuse järel jätkub tseremoonia vabadussõja võidu ja Eesti taasiseseisvumise auks loodud monumendi “Püha Jüri võitlus lohega” juures. Eesti esimesele ratsamonumendile pandi nurgakivi 15 aastat tagasi jüripäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles