Pärnu rand tunnistati sinilipuvääriliseks

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinilipp.
Sinilipp. Foto: Ants Liigus

Rahvusvaheline sinilipu komisjon International Blue Flag Jury andis teada, et Pärnu rand on sel suvel taas sinilipuvääriline.

Sinilipp on rahvusvaheliselt tuntud ökomärgis, mis näitab, et supelrand või väikesadam on keskkonnasäästlikult majandatud, puhas ja turvaline. Linnavalitsuse teatel on lipu saamise eeldused on hooldatud, keskkonna- ja inimsõbralik rannaala, eelmise nelja suplushooaja jooksul võetud suplusvee analüüside nõuetele vastavus ja keskkonnaalase teavituse olemasolu.

Üks peamisi sinilipu saamise kriteeriume on suplusvee kvaliteet. Sinilipu komisjoni reeglite järgi võib soole enterokokkide sisaldus olla kuni 100 pesa moodustavat ühikut (pmü) 100 milliliitris vees ja kolibakterite sisaldus kuni 250 pmü 100 milliliitris vees, samal ajal kui Eestis kehtiva suplusvee määruse kohaselt võib kolibakterite sisaldus olla 1000 pmü 100 milliliitris vees.

Kolibakterid ehk soolekepikesed elutsevad peamiselt imetajate soolestikus ja nende hulk on kasutusel vee mustuse näitajana, enterokokid elavad inimeste soolestikus ja võivad nõrga immuunsüsteemiga suplejatel tekitada seedetrakti haigusi.

Sinilipu andmisel on tähtsal kohal keskkonnaalane teavitus. Rannas peavad olema infotahvlid ranna kasutamise juhistega, lähedal asuvate kaitsealade tutvustusega ja sinilipu liikumist tutvustava infoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles