Aktuaalne Pärnumaal: Mida tähendab Siil Pärnumaa elanikele?

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppusel Siil vahendab Sõduri FM uudiseid ja toob kuulajateni lugusid otse õppuselt.
Õppusel Siil vahendab Sõduri FM uudiseid ja toob kuulajateni lugusid otse õppuselt. Foto: Rainer Olbri

Tänases Tre Raadio ja Pärnu Postimehe saates "Aktuaalne Pärnumaal" rääkisid Pärnumaa maleva pealiku ülesannetes olev Kristjan Kivimäe ning Pärnu politseijaoskonna juht Andres Sinimeri saatejuht Meelis Sarvele ja Pärnu Postimehe reporterile Meelis Kalmele, mida tähendab suurõppus Siil 2018 maakonna elanike jaoks.

Kivimäe tõdes, et tänavune Siil on ligikaudu 15 000 osalejaga suurim senini toimunud kaitseväe õppus, kuhu on kaasatud nii Eesti kaitsejõud kui ka liitlased. Pärnumaal on enim harjutustel osalejaid tema väitel kaitseliidust kuid kohale on tulemas ka Kuperjanovi pataljon. Ta selgitas, et tõsisem tegevus maakonnas algas alles täna üksuste formeerimisega ning osalisi on siin umbkaudu 1000.

Kivimäe sõnutsi on linlaste jaoks enim märgatav üritus ilmselt täna õhtul südalinnas toimuv linnavalitsuse hõivamine terroristide poolt, millele vastuseks kavatsevad kaitseliitlased koostöös politseiga linnavalitsuse kiiremas korras aga vabastada. Harjutus viiakse läbi Pärnu hotelli kõrval asuvas vanas kutsekooli ühikas ning selle tõttu pannakse Aia tänav alates kella 20st kinni.

Kaitseliidu ja politsei koostöö on olnud kauaaegne ja viljakas, rääkis aga Sinimeri. Selle tõestuseks tõi ta välja näiteks kadunud inimeste otsingud, kus vabatahtlikud on politseile olnud hindamatud abilised. Sinimeri rõhutas ka, et vabatahtlike tegevus on väga suure väärtusega ning tähtis osa laiapõhjalisest riigikaitsest. Samuti ütles ta, et Siilil osaleb sel aastal üle riigi umbkaudu pooltuhat politseiametnikku ning Pärnumaal ligikaudu sadakond.

Märkimisväärseimad üritused maakonnas leiavad aset veel reedel ja laupäeval Häädemeestes, kui politseinikud ja kaitseliitlased harjutavad koos maastikuotsinguid. Sellele eelnes Sinimeri sõnutsi ka vastav koolitus Pärnumaa kaitseliitlastele, mis viiakse Siili käigus läbi ka teistes kaitseliidu üksustes.

Samuti tulevad kaitseliitlased kokku ka Vändras, Lemmetsa külas ning Tihemetsas, kus koos politseinikega harjutatakse kontrollpunktide rajamist ning lahingutegevust, selgitas Kivimäe. Suurimad lahingud toimuvad tema väitel aga Kilingi-Nõmme ja Surju vahelises ruumis.

Sarve küsimusele, mida tähendavad õppused kohalike jaoks, selgitasid nii Sinimeri kui Kivimäe, et elanike püütakse häirida nii vähe kui võimalik ning asjatuid ebamugavusi ei valmistata kellelegi. Õppusel osalejad on vastavalt märgistatud ning kõrvalisi inimesi ilmaasjata näiteks ei peatata.

Kivimäe edastas lõpetuseks linnaelanikele ka kutse kaitseliidu perepäevale, mis toimub pühapäeval alates kella 14st Martensi väljakul, ja kus esineb kaitseliidu orkester ning kuhu tuleb kohale ka ajaloolise soomusauto “Estonia” koopia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles