Ajakirjanikud otse-eetris: Hirvela hädad ja kas pressiteatest piisab elanike teavitamiseks

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hirvela põlengu juhtum on õppetund, kui oluline on igasugustest nõuetest kinni pidada.
Hirvela põlengu juhtum on õppetund, kui oluline on igasugustest nõuetest kinni pidada. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Pärnu Postimehe ja Tre Raadio saates “Aktuaalne Pärnumaal” arutlesid ajakirjanikud Regina Atka-Jaakson Tre Raadiost, Sirle Matt ja Martin Laine Pärnu Postimehest olukorda, millesse on sattunud Pärnu linna piiril, kuid aadressi poolest Tori valda jääva Hirvela 8 elanikud, kelle kodu põles läinud aasta oktoobris.

Kolmekorruselise korterelamu taastamistööd on toppama jäänud, sest kindlustus ei kompenseeri maja taastamist praeguste nõuete kohaselt, vaid annab raha üksnes hoone senisel kujul taastamiseks ehk see ehitataks üles kõigi ehituslike puudustega, mille tulekahju paljastas.

Ajakirjanikud nentisid, et inimesed on lõksus. Osalisi on selles loos palju ja pole teada, kes vastutab. Matt tõi esile, et praegune Tori vald ei taha omast taskust puudu olevat summat kinni maksma, vaid leiab, et kindlustus peaks seda tegema, aga sellegipoolest pole vallavalitsus inimesi üksi jätnud. Vald tellis ja maksis kinni tuleohutusauditi kõigile Hirvela majadele ja maksis põlenud maja taastamistööde eelprojekti eest.

Laine sõnutsi on Hirvela juhtum õppetund, kui olulised on igasugustest nõuetest kinni pidamine ja dokumentatsioon. Inimesed võivad mõnikord pahaseks saada, et tuleohutuse inspektorid närivad tähte, aga nõuded on kehtestatud põhjusega. Kui Hirvela 8 põles, oli ühes korteris laps üksi kodus ega teadnud, et maja põleb: tuli levis aga puuduliku tuletõkke tõttu kiiresti.

Teine teema oli teavitada neid inimesi, keda teeremont otseselt puudutab: kelle kodutänav suletakse liikluseks või muutub liikluskord selliselt, et nad ei või enam oma maja ees parkida.

Matt kahtles, kui palju inimesed mõistavad ajalehes ja veebis ilmuvaid planeeringuteateid, sest tihtilugu peitub just neid puudutav info bürokraatliku sõnastusega paragrahvides ja nad ei leia enda kohta käivat üles. Laine nõustus, et ametnikud võiksid teha vahel rohkem kui seadusepügalaga nõutud ja suhelda inimestega inimlikul kombel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles