Galerii: Pärnu rannas heisati sinilipp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, ülemaailmsel keskkonnakaitsepäeval heisati Pärnu plaažil ranna keskkonnahoidlikkust ja suplusvee puhtust näitav sinilipp.

Samal ajal oli vetelpäästetorni heisatud punane lipp, mis tähistab ujumiseks liiga külma vett. Lõunal kella kolmese seisuga oligi rannas veetemperatuur 12 ja õhusooja 11 kraadi. Puhus loodetuul kiirusega 7,5 meetrit sekundis.

Sinilipu heiskamise õiguse annab rahvusvaheline sinilipu komisjon International Blue Flag Jury. Lipp on rahvusvaheliselt tuntud ökomärgis, mis näitab, et supelrand või väikesadam on keskkonnasäästlikult majandatud, puhas ja turvaline.

Sinilipu saamise eeldus on hooldatud, keskkonna- ja inimsõbralik rannaala, eelmise nelja suplushooaja jooksul võetud suplusvee analüüside nõuetele vastavus ja keskkonnateavituse olemasolu. Üks põhikriteeriume on suplusvee kvaliteet.

Komisjoni reeglite järgi võib sooleenterokokke olla kuni 100 pesa ja kolibaktereid kuni 250 pesa moodustavat ühikut 100 milliliitris vees, samal ajal kui Eestis kehtiva suplusvee määruse kohaselt tohib neid olla 1000 pesa moodustavat ühikut 100 milliliitri vee kohta.

Kolibakterid ehk soolekepikesed elutsevad peamiselt imetajate soolestikus ja nende hulk on kasutusel vee mustuse näitajana, enterokokid elavad inimeste soolestikus ja võivad nõrga immuunsüsteemiga suplejatel tekitada seedetraktihaigusi.

Plaažil peavad olema infotahvlid ranna kasutamise juhiste, lähedale jäävate kaitsealade tutvustuse ja sinilipu liikumist selgitava teabega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles