Pärnumaa viie valla ühinemine kukkus läbi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maavalitsus.
Pärnu maavalitsus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eilsel kohtumisel Pärnu maavanema Andres Metsoja juures tõdesid Tootsi, Tori, Vändra vallavalitsuse ja Vändra alevi juht, et pikaajaline tegevus viie omavalitsuse ühinemise ettevalmistamiseks on läbi kukkunud.

Tootsi vallavolikogu tegi tänavu 22. veebruaril Vändra alevile, Vändra ja Tori vallale ettepaneku algatada ühinemismenetlus uue haldusüksuse moodustamiseks.

13. mail otsustas Vändra vallavolikogu sellest ettepanekust keelduda. Tori seevastu vastas ühinemiskutsele positiivselt, teatas Eha Ristimets maavalitsusest.

Protsessi ettevalmistamise käigus on valminud analüüsid, sh 2009. aasta kevad-talvel valdade tellimusel ja rahastamisel koostatud teostatavusanalüüs, mille käigus tuvastati kõigi omavalitsuste puhul ühinemise põhjendatust. 18. oktoobril 2009 toimusid kohalike omavalitsuste valimistega koos rahvaküsitlused, milles selgitati välja elanike arvamus ühinemise teemal. Lõviosa inimestest said ühinemise vajalikkusest aru ja toetasid seda oma positiivse otsusega. Nüüdseks tuleb aga valminud dokumendid arhiiviriiulitele panna. Kuid samas on võimalik, et nendelt tuleb kunagi taas tolm maha pühkida.

Suurimaks probleemiks kujunes Vändra valla otsus mitte alustada ühinemisläbirääkimisi Tootsi vallaga, seega ei ole mõistlik teemaga jätkata ka Vändra alevil. Olgugi, et vastavasisuline otsus oli alevivolikogu poolt langetatud enne Vändra vallavolikogu eitavat otsust.

"Loodan, et kujunenud olukord siiski ei tekita täiendavaid pingeid Vändra alevi ja valla suhetes, sest koostööga tuleb jätkata. Koosviibimisel jäi kõlama, et peamine tähelepanu suunatakse piirkonna haridus- ja sotsiaalvõrgu arendamisele," ütles maavanem Andres Metsoja.

Nõupidamisel tõdeti ühiselt, et Tootsi ja Tori vald jätkavad ühinemisläbirääkimisi. Läbirääkimiste oluliseks osaks jääb aga siiski Vändra vallavolikogu otsus loovutada Tootsi vallale Vändra territooriumil asuv tööstusala. Leiti, et oluline on tagada omavalitsuse ja selle territooriumiosa terviklikkus ja pole mõistlik luua olukorda, kus kodanik taotleb ehitusluba Vändra vallast, aga perekonnatoiminguid hakkab teostama Tori vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles