Hooldusel inimesed ei jaksa enam ravimeid osta

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra tervishoiukeskuse ühes tiivas asub hooldusravihaigla.
Vändra tervishoiukeskuse ühes tiivas asub hooldusravihaigla. Foto: Ants Liigus

Vändra haigla on sunnitud ööpäev ringi psüühilisel erihooldusteenusel klientidele oma raha eest retseptiravimeid ostma, sest need inimesed ei tule enam endale seadusega ette nähtud pensioniga välja.

SA PJV Hooldusravi juhataja Margot Peterson rääkis, et neil on mitu klienti, kes ravimite eest võlgnevad haiglale juba 70–80 eurot ehk üle 1000 krooni, ent selline olukord ei ole asutusele ega inimestele endale jätkusuutlik.

Varem said erihooldusel inimesed puudetoetust, kuid nüüd on see võimalus ainult kodus elavatel hoolealustel.

Need inimesed, kes on ravi- või hooldusasutuses, ei saa toetust taotleda, kuna see pole ette nähtud ravimite ostuks, ja abivahendid (ratastoolid, käimisraamid, kepid, potitoolid, mähkmed, pesukreemid, salvid-sidemed) peab neile tagama teenusepakkuja ehk haigla.

See tähendab, et inimesele peab küll pärast majutus- ja toitlustuskulude tasumist jääma jätkuvalt isiklikuks kasutuseks kätte 15 protsenti pensionist, kuid sellest tuleb tal nüüd maksta ka ravimite eest. Paraku on pension tihtipeale nii väike, et seda ei suudeta teha.

Selline kord tuleneb tänavu jaanuaris jõustunud valitsuse määruse „Erihoolekandeteenuste maksimaalsed maksumused, tingimused ja kord“ muudatusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles