Pärnu rannas kerkivad liivaskulptuurid

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikael Paajanen ja Leena Vainionpää kühveldasid koos eesti poistega alustuseks liiva kokku.
Mikael Paajanen ja Leena Vainionpää kühveldasid koos eesti poistega alustuseks liiva kokku. Foto: Ardi Truija

Pärnu rannas Rannakohviku juures meisterdatakse liivaskulptuure, mis valmivad laupäevaks. Kõigi ühine teema on muusika.

Mikael Paajanen ja Leena Vainionpää Soomest Seinäjoe rakendusülikoolist asusid eile hommikul koos oma kolleegidega Pärnu rannas juhendama liivaskulptuuride valmistamiseks vajalikke eeltöid. Soomlased on siin Jõõpre põhikooli kutsel. Kahel koolil on tihedad sidemed juba 1990ndate algusest saadik.

“Liivakujude meisterdamine on meie õpilasvahetuses vahepalaks,” ütles kunstiõpetaja Paajanen.

Vähemasti kümmekond noort on Pärnumaalt Seinäjoel ametit õppinud, peamiselt restaureerimist ja konserveerimist. Liivakujusid on koos varemgi tehtud, kolmel korral Valgerannas ja niisama palju kordi Pärnu rannas. Teema on igal aastal uus, tänavu on teemaks muusika.

Eile oli esimeseks tööks kühveldada liiva kokku, selleks oli kohal abivägi – kümmekond noormeest Pärnu koolidest. Seejärel ehitati kastid mõõtudega meeter korda meeter ja tambiti liiv kastides kinni. Liivakastid jäeti kivistuma ja neist hakatakse täna vormima kujusid.

“Seda peaks olema põnev jälgida, kuidas kuju valmib,” arvas Mikael Paajanen, kes Seinäjoel õpetab puulõikamist. “Kunstnikule on liivaga töötamine eriline,” lisas ta. Kui muu materjali puhul on skulptoril kogu algmaterjal ühekorraga ees, siis liivaga käib töö teisiti: kõigepealt avatakse kuju ülemine osa ja tööd alustatakse tipust, valmis osa kaetakse liimiga ning liigutakse meisterdades allapoole, ümbritsevaid laudu järk-järgult ära võttes.

Eelmisel aastal olid soome õpetajatel kaasas oma kooli õpilased, kes töötasid koos eesti kunstnike ja kunstiõpetajatega. Teemaks oli hansalinn, sest meisterdati hansapäevade aegu. “Tänavune teema oli saabudes teada, aga ideed sünnivad kohapeal,” rääkis kooli info- ja ärijuht Leena Vainionpää.

Soomlastel on kaasas foto- ja filmimees Mikko Saukko, kes jäädvustab kogu liivakujude valmistamise protsessi. Ettevõtmise eestvedaja, Jõõpre põhikooli direktor Mati Sutt rääkis, et peale soomlaste meisterdavad kujusid Pärnu ja Pärnumaa kunstikoolide õpilased ja õpetajad ning mõni tegevkunstnik. Samuti on praegu Pärnus toimuval noorte koorifestivalil osalejaist ligi 40 teatanud oma huvist liivakujusid valmistada.

Lõplikult peaksid kõik skulptuurid valmis olema laupäeva pärastlõunaks. Siis saab rannas näha kuut-seitset suurt ja kümmekonda väikest liivaskulptuuri, mis võivad püsida sügiseni, arvas Mati Sutt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles