Manilaiu ebaseaduslikud palkmajad peavad kaduma

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla

Manilaiu maastikukaitsealale kümme aastat tagasi ebaseaduslikult ehitatud palkmajad on endiselt püsti ning keskkonnainspektsioon nõuab jätkuvalt nende lammutamist.

Pärnu ettevõtja, firma P-Trucks OÜ omanik Raimond Pärn ehitas kümme aasta tagasi Manijale maastikukaitseala ehituskeeluvööndisse kolm palkmaja, mille püstitamiseks tal toona luba ei olnud. Hiljem kerkis kümne hektari suurusele kinnistule veel neljaski maja.

“Minu teada üritati detailplaneeringut teha ehitamisega paralleelselt,” ütles Tõstamaa valla ehitusspetsialist Ain Birk, kes lisas, et ei tegelnud tol ajal selle planeeringuga ega tea täpsemalt majade kerkimise ajalugu.

Vallasekretär Eve Sahtel väitis, et Raimond Pärna nimele on detailplaneeringud tehtud ja load antud. Samas lisas ta, et pole selles siiski väga kindel, kuid seda teab täpsemalt valla maanõunik Helle Vahemäe, kes praegu puhkab. Puhkusel viibib ka vallavanem Toomas Rõhu.

Keskkonnainspektsioon esitab nõudmised

Manija maastikukaitseala valitseb keskkonnaamet. 2001. aastal määrati kinnistu omanikule Raimond Pärnale seadusevastase ehitamise eest trahv 15 päevapalka ehk 795 krooni. Keskkonnainspektsioon tegi samal aastal Pärnale ettekirjutuse ehitus lõpetada. Et ettekirjutust ei täidetud, nõudis keskkonnainspektsioon 2003. aastal valmisehitatud hoonete likvideerimist.

Pärn saatis keskkonnainspektsioonile 2004. aastal pildid kahe maja teisaldamise kohta.

“Teisaldatud majad jäävad oma uues asukohas ehituskeeluvööndisse. Samal ajal on Raimond Pärn jätnud tähtajaks koostamata detailplaneeringu ehituskeeluvööndi vähendamiseks, nagu vallavalitsus seda nõudis,” rääkis tookord keskkonnainspektsiooni peainspektor-nõunik Aavo Sempelson Pärnu Postimehele.

Nelja maja omanikeks said hiljem Raimond Pärna pereliikmed Raili ja Raina Pärn. Ehkki Pärnad on kohtus püüdnud tõestada, et looduskaitsealal paiknevad palkmajad pole ehitised, sest neis pole vett ega elektrit, jätsid nii esimese kui teise astme kohus ettekirjutuse hoonete likvideerimise kohta tühistamata.

Riigikohus omanike kaebust menetlusse ei võtnud ja neli maja tuleb lammutada. Selleks on omanikel aega oktoobri lõpuni.

Viimaks tuleb sundlammutamine

Möödunud nädalal said Pärnad keskkonnainspektsioonilt hoiatuse sunniraha rakendamise ja sundlikvideerimise kohta. Kui omanikud looduskaitsealal asuvaid maju ei lammuta, hakatakse Raina ja Raili Pärnalt kohtu kaudu nõudma sunniraha 1000 eurot kuus. Kui ka see ei mõju, lähevad Pärnade palkmajad järgmise aasta augustis sundlammutamisele, teatas keskkonnainspektsiooni peainspektor Aavo Sempelson.

Raimond Pärna arvates on Eesti kohtusüsteem korrumpeerunud ja seeõttu ei soovinud ta olukorda rohkem kommenteerida.

“Pealegi pole mina enam omanik,” ütles Raimond Pärn. “Omanikud vaatavad ise, mida edasi teevad.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles