Massiaru laudas lüpsab lehmi robot

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakarja embrüovasikast piimaandjaks kasvanud lehm on rahul, kui inimese asemel toimetab robot.
Maakarja embrüovasikast piimaandjaks kasvanud lehm on rahul, kui inimese asemel toimetab robot. Foto: Käde kalamees

Pärnumaa esimene robotlüpsiplats töötab Massiaru osaühingu Männiku laudas, esimese lüpsiroboti Eestis võttis 2006. aastal Harjumaal kasutusele AS Pakar.

Eesti maakarja kasvatajate seltsi teadussekretär Käde Kalamees rääkis pärast Massiarus kahekohalise robotlüpsiplatsi töö jälgimist, et maakarja aretustöö on tublisti edasi läinud ja nudipeadeltki saab tehnika viimase sõna abil piima kätte.



“Kohapeal oli võimalus näha maakarja embrüost saadud lehma, kes tuli lüpsma 21. novembril ja kelle udar on ideaalne robotlüpsiks,” kinnitas Kalamees.



Maakarjakasvataja Taimi Vahenurme karja ühelt parimalt lehmalt Heldelt saadi 2004. aastal neli viljastatud munarakku neljale mullikale. Kaks embrüovasikat, pullik ja lehmik, tulid ilmale Massiaru põllumajanduslikus osaühingus.



“Embrüovasikast on saanud kauni välimiku ja ilusa udaraga lehm ja osaühingus on kasvamas sellelt embrüolehmalt kena lehmvasikas,“ rõõmustas Kalamees, kes on maakarja kui ohustatud põlistõu monograafia autor.



Pärnumaa põllumajandustootjate liidu juhatuse esimees Uno Annus ütles, et Massiarus nägi ta läinud reedel esimest korda oma silmaga, kuidas robotlüps toimub.



“Midagi väga keerulist ei ole, lihtne ja loogiline riistapuu,” lausus Annus DeLavali seadme ja hinnanguliselt ligi miljonikroonise investeeringu kohta.



Osaühingul on paarsada lüpsilehma, kellest kolmandikku lüpsab robot vajaduse järgi.


“Tuleviku asi, inimene peab ikka rohkem ajudega tööd tegema,” kostis Annus.



Häädemeeste vallavanem Urmas Aava kinnitas, et robotlüpsi oli huvitav vaadata, sest see abiline teeb lüpsiplatsil kõik vajalikud tööd alates nisade puhastamisest ja eellüpsist kuni järellüpsini.



Massiaru POÜ on küla suurimaid tööandjaid, põhitegevusala äriregistri andmetel on looma- ja taimekasvatus, lihaveiste müük, piimatootmine.



Krediidiinfo andmetel on juhatuse liikmed Atte Jari Juhana Alfthan, Piret Alfthan, Karl Uolevi Laakso ja Malle Mägi, kes on osaühingu juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles