Protsess maksupetturite üle lükkus uude aastasse

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protsessi keskmes olev maksupettuses süüdistatav motosportlane Arlet Martinson pandi politsei valve all ja käeraudades istuma eraldi süüpinki.
Protsessi keskmes olev maksupettuses süüdistatav motosportlane Arlet Martinson pandi politsei valve all ja käeraudades istuma eraldi süüpinki. Foto: Ants Liigus

Täna Pärnu maakohtus alanud istung miljonitesse ulatuva maksupettuse üle jäi pidamata kaitsja puudumise tõttu, protsess lükkus aprillikuusse.

Protsessi peategelane, Pärnus tuntud motosportlane ja noorte motospordiedendaja Arlet Martinson (38) toodi saali käeraudades ja pandi istuma eraldi süüpinki. Käeraudades toodi saali ka protsessil OÜ Visoreki esindav firma juhatuse liige Jüri Ollino (firmal on õigus oma esindajale).

Kui kohtunik Rubo Kikerpill oli toimikust johtuvalt personaalselt kontrollinud üheksa kohtualuse ja nende kaitsjate kohalolekut, sai teatavaks OÜ Visoreki kaitsja Vahur Kivistiku avaldus lükata tema puudumisel istung edasi.

Lääne ringkonnaprokuröril Elle Keemanil tuli tõdeda, et johtuvalt kriminaalmenetluse seadusest on kaitsja kohalolek kohustuslik, ja ta soostus istungile uue aja määramisega.

Aastal 2009 algab protsess taas 16. aprillil kell 10, jätkub 17. ja 30. aprillil.

Riik sai miljonitesse ulatuva tünga

OÜ Visorek on kohtu all kui juriidiline isik, teise juriidilise isikuna ootab kohtukaalude vaagimist OÜ Estera Baltic. Mõlema firma puhul on reaalses majandustegevuses kaldutud suuremahulise maksupettuse teele: OÜ Estera Baltic jättis riigile üle 2,8 miljoni ja OÜ Visorek üle 2,6 miljoni krooni käibemaksu tasumata.

Firmade tegevust uuriti 2005. aasta aprillist 2006. aasta maini. Pettusega seoses on kohtu all OÜ Visoreki tegevdirektor Arlet Martinson, sama firma raamatupidaja Ülle Saar ja OÜ Estera Balticu juhatuse liige Alar Jaanson, samuti asjaga seotud Hillar Talts, Raavo Raadik, Ülo Tammekänd ja Egles Selge.

Kohtualuseid süüdistatakse maksualases kuriteos, täpsemalt maksudeklaratsioonis valeandmete esitamises.

"Karistusseadustiku järgi võib maksupettuse eest füüsilist isikut karistada kuni kolmeaastase vangistusega või rahalise karistusega 30-500 päevamäära ulatuses, kusjuures mimimaalne päevamäär on 50 krooni. Juriidilist isikut saab karistada summas 50 000 kuni 250 miljoni kroonini," selgitas ringkonnaprokurör Keeman.

Advokaat ühendaks pettuse ja rahapesu

Maksu- ja tolliamet kahtlustab Arlet Martinsoni (38) veel kuritegeliku ühenduse moodustamises ja 200 miljoni krooni suuruses maffialaadses rahapesus. Nimetatud kriminaalasi on aga alles algatatud ja menetlus tõendite kogumisega käimas.

Sellest johtuvalt on vahi all Martinson, Jaanus Grossmann (36) ja Jüri Ollino (41). Grosmanni ja Ollinot kahtlustatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises, maksupettuses ja rahapesus. Mehi seostatakse niinimetatud arvevabrikuga ja riigile ligemale 12 miljoni kroonise kahju põhjustamisega.

Martinsoni kaitsja vandeadvokaat Sven Sillar on BNSi vahendusel öelnud, et tema kaitsealune eitab maffiagrupi loomist, rahapesu ja maksudest kõrvalehoidmist.
Eile pärast edasilükkunud kohtuprotsessi avaldas Sillar: "Et Martinsonil on ka uuritavas asjas maksukuritegu, ei peaks neid kaht lahus, vaid hoopis koos läbi vaatama. Otstarbekas oleks mõlemad liita, mitte istungitega jupitada. Vaatame, mis saab, aprillikuuni on aega."

Ringkonnaprokurör Elle Keeman jäi Sillari ettepaneku osas kahtlevale seisukohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles