Kaismal avati näitus ja raamatukogu

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisma külakeskus.
Kaisma külakeskus. Foto: Urmas Luik

Kergu koolimajas asuvas multifunktsionaalses Kaisma külakeskuses avati laupäeval pidulikult raamatukogu ja maalinäitus.

Samas hoones paiknevas Vändra valla Kaisma teeninduspunktis töötav Selma Ustav rääkis, et majas viimasena valmis saanud raamatukogu on küll juba kolinud ja töös, ent avamispidu veel pidamata. Nii ühildati see Andres Mäekallase, kunstnikunimega Andres Sütevaka loomingu eksponeerimisega külakeskuses.

Raamatukogu oli Kaismal olemas ennegi, ent asus kultuurimajas. Ühes suureks jäänud koolimaja piirkonna külakeskuseks ehitamisega sai sinna omale kahe tühjaks jäänud klassiruumi arvelt pinna raamatukogu.

“Raamatukogu on meil Kaismal olnud juba väga kaua aega, nii et meil oli kutsuda siia eelmistest raamatukoguhoidjatest seitse prouat. Kogu on olnud enne valla- ja siis kultuurimajaga samas majas, nüüd jäid sealsed ruumid ainult kultuurimaja päralt,” jutustas Ustav.

Külakeskuses on elanikel raamatuid laenutamas käia mugavamgi, sest seda saab teha samas majas muude asjatoimetuste, nagu koolitundide, postkontoris, juuksuris, valla teeninduspunktis, jõusaalis või perearsti juures käimise kõrvalt.

“Meil ei ole ju palju elanikkonda, aga tänu sellele, et koolimaja on teisel korrusel, on iga päev kümmekond raamatukogus käijat koos lastega kindlasti,” tõdes Ustav.

Raplast pärit ja Pärnus ning Tartus kunsti õppinud ja praegugi seal skulptuuri tudeeriv Mäekallas on 2004. aastast Kaismaga tihedamalt seotud, sest sellest ajast peab ta seal onule Heinrich Mäekallasele kuulunud talu.

“Andres on tagasihoidlik. Eelmisel aastal käis ta suvel meil internetipunktis, kuna tal maakodus ei ole hea ühendus. Ma ei tundnud teda ja hakkasin küsima, kes ta on ja mida teeb,” kirjeldas Ustav näituse saamislugu.

“Tema rääkis tagasihoidlikult oma tegemistest ja ma ütlesin, et minusugused, kes tema töid ei tea, on siinkandis enamuses, teeme näituse. Pean seda väärtuseks, kui elanikud näevad, mida meie keskel olevad inimesed teevad,” lausus Ustav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles