Trükikojamaja omandab värske ilme ja sisu

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii hakkab praegu tellingutest ümbritsetud maja alates tulevast suvest välja nägema.
Nii hakkab praegu tellingutest ümbritsetud maja alates tulevast suvest välja nägema. Foto: Arvutigraafika

Ülemöödunud sajandi viimasest veerandist Pärnu linnapilti ilmestanud, pärnakatele kunagise trükikojana tuntud punastest tellistest maja Ringi tänava alguses saab tulevaks suveks uue sisu. Ja mõneti ka vormi.

Tüüpiliselt Pärnu südalinna kinnisvaralahendustele hakkab seegi maja pärast põhjalikku remonti ja rekonstrueerimist sisaldama nii äri- kui elamispindu. Viimasena mainitud – neli külaliskorterit – jäävad kõik kolmandale korrusele. Neist eksklusiivseima, ligi 150ruutmeetrise kahe rõduga korteri prognoositav müügihind tuleb soliidsed 230 000 eurot, mis vanas vääringus teeb ligemale 3,6 miljonit krooni.

Äripinnad kogumahuga umbes 1200 ruutmeetrit jäävad koos keldrikorrusega kokku kolmele alumisele korrusele. Esimesed kokkulepped on tulevaste üürnikega sõlmitud. Näiteks on teada, et hoone esimese korruse ühes tiivas saab tulevikus maitsvaid roogi nautida.

Kokakunsti kõrval pakub naudinguid interjöörgi. Maja juriidilise omaniku, kinnisvara- ja kalaäris kanda kinnitanud Rai Grupp OÜ esindaja Vallo Palmi kinnitusel säilitataksegi aastakümnete jooksul korduvalt ümber ja laiemaks ehitatud hoones nii palju algset siseviimistlust kui vähegi võimalik.

Muidugi valitult: eksponeerimisele ja säilitamisele kuuluvad ikkagi esteetilise ja ajaloolise väärtusega detailid. Nõukogudeaegsed silikaattellistest elegantse hooletusega laotud, gravitatsiooni trotsivad ja osaliselt laudadega toestatud müürid nende hulka ei kuulu.

Küll eksponeeritakse uhkusega sajandivanuseid savitellistest seinu ja võlvkaari kohtades, kus need ajahambale paremini vastu on pidanud. Samuti näeb teisel korrusel viimistlusmaterjali alt välja tulnud möödunud sajandi algusest pärinevat laudpõrandat. “Minu arust oleks kuritegu need lauad üles kiskuda ja välja visata,” märkis Palm. Samadest väärtushinnangutest kannustatuna renoveeritakse fuajees trooniv puittrepp ja puidust välisuks.

“See ei saa olema tavaline kipsmaja, kes hindab sellist asja, see hindab, kes mitte, eks see otsi mõne muu rendipinna,” nentis Palm, mõistes, et vana ja uue kombineerimine ning normide eiramine kätkeb mõningat äririski. Samal ajal on ettevõtmine tema hinnangul seda väärt. “Võib-olla on see Pärnu linna viimane maja, kus seda teha saab,” sõnas ta.

Päris ilma tänapäevasele arhitektuurile iseloomuliku klaasita siiski hakkama ei saada. Nii poogitakse hoone ühte külge kolmandale korrusele tõusev klaasist trepikoda koos liftišahtiga. Katusestki kerkib pärast ümberehitustööde lõppu taeva poole neli alumiiniumprofiilidest rõdu, mis ei muuda maja välisilmet tundmatuseni, kuid siiski olulisel määral.

Ent nagu märkis hoone müügi- ja üürikorraldust haldava DTZ Kinnisvaraeksperdi maaklerteenuste juht Janno Peterson, peabki linn küll vana ja väärtuslikku säilitades olema ikka muutumises ja arenema.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles