Lootsitornis tegutseb kalanduse teabekeskus

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalanduse teabekeskuse juhataja Toomas Armuliku sõnade kohaselt valiti tegutsemiskohaks Pärnu, kuna siin tegutseb kõige rohkem rannakalureid ja suur on ka harrastuspüügi osa.
Kalanduse teabekeskuse juhataja Toomas Armuliku sõnade kohaselt valiti tegutsemiskohaks Pärnu, kuna siin tegutseb kõige rohkem rannakalureid ja suur on ka harrastuspüügi osa. Foto: Ants Liigus

Pärnu Vallikäärul ajaloolises lootsitornis Kalda 1a tegutseb aprillis moodustatud ja paari kuu eest tööd alustanud kalanduse teabekeskus, mida haldab Tartu ülikooli Eesti mereinstituut.

Kalanduse teabekeskus tegutseb üleriigiliselt. Põhjus, miks see hakkas tööle Pärnus, peitub keskuse juhataja Toomas Armuliku sõnutsi tõsiasjas, et just Pärnumaal töötab kõige rohkem rannakalureid ja harrastuskalapüügi koormuski on siin suur. Samuti tegutseb siin mitu kalatöötlemisettevõtet.

“Teabekeskus ei ole kontrollorgan ega väljasta ühtegi luba,” selgitas Armulik. “Raha me ka ei jaga. Küll on meie ülesanne koguda kalandusega seonduvat teavet, andmeid töödelda ja teavet jagada, samuti korraldada kogu Eestis koolitusi.”

Armuliku jutu järgi on keskus võtnud algusest peale põhimõtte ellu kutsuda koolitusi mitte “linnukese” pärast tööaruandes, vaid pakkuda inimestele seda, mida parasjagu nõutakse ja vaja on.

“Püüame selgeks teha, millise teabe vastu kuskil huvi tuntakse, ja korraldada seejärel õppepäeva kas siis Pärnus või Kuressaares või mujal,“rääkis Armulik.

Peale juhataja töötavad kalanduse teabekeskuses sisevete ja rannakalanduse spetsialist Katrin Pärn, traalpüügi spetsialist Silver Sirp, koolitusspetsialist Ave Menets ja sekretär-asjaajaja Kristina Ruhno.

Töötajate sõnade kohaselt soovivad nad luua võrgustiku, mis annaks oskusteavet kogu Eesti kalandussektorile, kaasa arvatud püük, kalakasvatus, kala töötlemine ja turustamine ning lõpuks tarbiminegi.

“Teabekeskuses saab tutvuda erialase uudiskirjandusega, tellitud on rahvusvahelisi perioodikaväljaandeid,” kutsus keskuse juhataja huvilisi lugema. “Septembri alguses korraldasime kalakasvatajatele ökonoomseid veepuhastussüsteeme tutvustava välislektori seminari, novembris kavandame eri kalaliikide eeltöötlemist ja kalaroogade valmistamist kajastavaid koolitusi turustajatele ja kalamüüjatele.”

Keskuse töötajad kinnitasid, et neil on kavas rannakalureile korraldada teabepäevi ja konsultatsioone vahetult seal, kus püütud kala kokkuostjatele üle antakse.

Kuna keskus on ellu kutsutud Euroopa Liidu kalandusfondi rakenduskava raames, on sealt kaetud teabekeskuse ülalpidamise ja koolitustega seotud kulud, tänu sellele on asutusest väljastatav teave ja koolitused tasuta.

Keskus on avatud tööpäeviti ja selle kodulehe aadress on www.kalateave.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles