Vabakooli aknad on õhtuti valged

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klubis-kohvikus võtavad noori vastu Dago Siim (vasakul) ja vabatahtlik Mark Kostrov.
Klubis-kohvikus võtavad noori vastu Dago Siim (vasakul) ja vabatahtlik Mark Kostrov. Foto: Silja Joon

Pärast koolipäeva jätkub Pärnu vabakooli maja ruumides vilgas tegevus: Pärnu noorte vabaajakeskuse klubis-kohvikus In teevad bändid häälekalt proovi, koolimaja poolel jätkavad huviringid, treeningud ja kursused, aga ka koolirahva ühisüritused.

Dago Siim ja Olle Nõmm on Pärnu noorte vabaajakeskuse klubi-kohviku In noorsootöötajad. Siim on ühtlasi klubi galerist ja alustas noortekeskuses tööd suve lõpus. Varem oli ta samas ametis vabatahtlikuna.

“Hoiame vahetustega hilisõhtuni klubis korda, pakkudes eri tegevusi,” tutvustas Siim.

Uksed on avatud

Klubis-kohvikus toimuvad kontserdid ja näitused. Näitused vahetuvad kuu või kahe tagant. Töid on võimalik eksponeerida kõigil, kel selleks soovi. Välja saab panna fotosid, joonistusi, käsitööd, maale.

“Loodame, et tee meie klubisse saab noortele rohkem tuttavaks,” usub Siim. Kevadel korraldatud küsitlusest selgus, et Pärnu noored on klubi-kohviku olemasolust teadlikud. “Meil on lauamängud, konverentsitoas saab suurel ekraanil filme vaadata, internetti minna. Praegu on üks arvuti, kohe-kohe lisandub teinegi,” rääkis noorsootöötaja.

Kontsertidega astuvad bändid klubis üles kaks korda kuus, esimene neist tuleb oktoobris.

Siim tõdes, et kõige suurem nõudlus valitseb klubis bändiprooviruumide järele. Kõigil soovijatel on nimelt võimalik endale seal bändiaeg kinni panna ja igal nädalal saab proovi teha.

Praegu kasutab kahte bändiproovisaali 36 kohalikku noortebändi. Ühes saalis kestab proov kolm tundi, teises kaks tundi ning noortekeskuse foorumis annab reserveeritud aegasid muuta. “Siin võiks igat sorti üritusi teha. Just mõtlemegi midagi uut pakkuda,” mõtiskles Siim.

Alates maikuust juhatab Noorteväljakul asuvat Pärnu noorte vabaajakeskust Ene-Eke Liiv, kes on ühtlasi Pärnu vabakooli ruumides tegutseva loovuskeskuse eestvedaja.

Liiv on sel aastal Haapsalust Pärnusse kolinud ja nagu selgub, teinud kogu elu noorsoo- ja kultuuritööd.

Liiv lisas, et väga oodatud on noorte endi ettepanekud. Ruume saavad kasutada linna koolide õpilasomavalitsused koosolekute pidamiseks.

Noortekeskus töötab Liivi andmeil teiste Eestis tegutsevate noortekeskuste moodi: kel pole tegevust, sellele püütakse leida, ja kes tahab, et ta rahule jäetakse, sel lastakse lihtsalt olla. Juhataja sõnade kohaselt võib linna iga koolinoor, kel soov mõnd noorteüritust korraldada, kasutada selleks noortekeskuse ruume. “Meil käib õhtuti üks noormees näiteks break-tantsu harjutamas,” tõi ta näite. Raha ruumide eest noortel välja käia pole vaja.

Et majas oleks õhtul elu

Koos Pärnu vabakooli seltsi eestvedaja Kauni Sillatiga üritab Ene-Eke Liiv vabakooli ruumes käima lükata loovuskeskust. Loovuskeskus on alles ideejärgus. “Tahame astuda kohalike huvikoolide turule. Eelmisel aastal tehti huviringidega tasapisi algust. Asukoht sobib Ülejõe lastele,” märkis Liiv.

Kursuste hinnad püütakse hoida madalad, sest soovitakse veenduda, kas ettevõtmine veab ennast üldse välja. Ringid on juba tegevust alustanud ja need on vabakooli põhimõtteid arvestades mõeldud lastest täiskasvanuteni. Info on üleval loovuskeskuse kodulehel.

Pakutakse kunstikursusi lastele ja täiskasvanutele, laia valikut instrumendiõpet rahvapillidest trummide ja džässklaverini, põhikooliõpilaste järeleaitamist, aeroobikat, pallimänge ja näiteks itaalia keeltki.

“Oleme rahul, kui tuleme ots otsaga kokku. Ruumid võiksid olla pärast tunde ikkagi kasutuses. Rumal oleks neid mitte kasutada,” märkis Liiv.

Liiv kutsus inimesi, kel soov mõnd koolitust või kursust teha, julgesti vabakooli maja uksest sisse astuma või helistama ja oma mõtet välja pakkuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles