Video ja galerii: päästjad sõitsid Lätti appi piiri ääres puhkenud metsatulekahju kustutama

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läti tuletõrje- ja päästeteenistus esitas eile õhtul abipalve, kuna Eesti piiri lähedal Mazsalaca maakonnas oli suurel maa-alal põlema süttinud mets. Seepeale saatis päästeamet lõunanaabritele kustutustöödele appi päästjad Kilingi-Nõmme, Haapsalu, Rapla ja Risti päästekomandost. Kui esiti oli teada, et mets põleb 40 hektaril, siis täna hommikuks oli tuli levinud umbes 240 hektarile.

Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Marek Kiige sõnutsi aitavad Eesti päästjad ohjata tuld põlenguala Eesti-poolses tipus. Piirist jääb see 2,5 kilomeetri kaugusele. 

"Meie päästjad panevad piiri tulele, mis liigub Eesti suunas," seletas Kiik, kelle sõnutsi jälgitakse põlengut drooniga piiriltki, et vajadusel kiiresti reageerida.

Eesti poolel piiri lähedal valvavad päästjad ja monitoorivad drooniga piirkonda, kuhu tulekahju levik on võimalik. Praegu midagi ohtlikku märgatud pole. Eesti päästjad kustutavad  ATVde ja roomiktransportööri abil tulekahju Eesti poole levivast suunast, mis asub kõige raskesti ligipääsetavamal alal.

Kustutustöödele on kaasatud Läti ja Leedu helikopterid. Lisaks eestlastele osaleb kustutustöödel 80 kohalikku tuletõrjujat.

Politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuuri operatiivjuht Maksim Korzin ütles, et Läti politsei hinnangul tulekahju piirkonda jäävatel piiriäärsetel teedel liiklemine ohtlik ei ole.

„Liikumine on vaba, kuid seda võidakse ajutiselt piirata. Sel juhul järgige kohapealsete ametnike korraldusi. Võimalusel tasuks siiski vältida Lätti sõitu Jäärja kaudu,“ ütles Korzin.

Eile kell 19.54 esitas Läti riiklik tuletõrje- ja päästeteenistus Eestile abipalve, et kustutada Mazsalaca maakonnas Ramata külas umbes 40 hektaril puhkenud metsatulekahju. Põlenguala jäi sel ajal Eesti piirist umbes kuue kilomeetri kaugusele ja tuli levis tugeva tuule toel piiri suunas, ähvardades Pärnumaa Sookuninga looduskaitsealale.

Läti soovis päästetöödele abiks kolme mehitatud ATVd ja üht roomiktransportööri. Päästeamet otsustas Lätit soovitud mahus päästeressursiga toetada ja saatis Haapsalu päästekomandost teele kustutussüsteemiga roomiktransportööri kahe päästjaga, Rapla päästekomandost ATV kahe päästjaga, Risti päästekomandost ATV ja Kilingi-Nõmme päästekomandost samuti ATV kolme päästjaga. Meeskonna sideohvitseri ülesannete täitmiseks kaasati Pärnumaa operatiivkorrapidaja. Päästeressurss asus teele kell 22.40.

Kommunikatsioonijuht Kiik ütles, et eile Lätti saadetud seitse Eesti päästjat vahetati täna hommikul välja. Neid ootab ees 24 tunni pikkune vahetus.

Kiik kinnitas, et Lätti appi minek ei mõjuta siinsete komandode päästevõimekust. "Vajadusel suunatakse ressursse ümber," lisas ta. 

Päästeameti vastutava korrapidaja Janar Kärneri sõnutsi on naabritele kiiresti abi osutada äärmiselt oluline. 

„Ühelt poolt tuleb aidata kolleege ja naabreid, teisalt on suur oht, et tuli levib Sookuninga looduskaitsealale ja reageerida on vaja kaitsealale tekkiva kahju ennetamiseks või minimeerimiseks,“ rõhutas Kärner.

Abipalvele vastamise alus on Eesti-Läti päästekoostöö kokkulepe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles