Riigihalduse minister: Pärnus on suvi talvelgi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihaldusminister Janek Mäggi.
Riigihaldusminister Janek Mäggi. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Riigihalduse minister Janek Mäggi väisab täna Pärnumaad, et kohtuda omavalitsusjuhtidega ja külastada kohalikke ettevõtteid.

„Pärnu on oluline piirkonnakeskus ja tähtsaim turismi sihtkoht riigis pärast Tallinnat, kuid mitte ainult. Pärnu on ka tööstus- ja transiidikeskus, mis annab tööd ja leiba ega lase linnal talvelgi hääbuda,” ütles Mäggi.

„Ettevõtlusele on määrav roll infrastruktuuril, mida riigi, kohaliku omavalitsuse ja ettevõtjate toel arendada. Näiteks vajaks ettevõtjate arvates neljarealiseks muutmist Pärnu-Jaagupi–Uulu lõik Via Baltical. Investeeringuid ootavad sadam, lennuväli, teised maanteed ja paika loksumist uus haldusjaotus. Pärnule annab arengueelise turismisektori ja ettevõtluse sümbioos, inimeste hõivatus terve aasta jooksul,” lausus minister.

Pärnumaa majandus on suuruselt Eesti neljas ja mitmekesine. Pärnumaa on Eesti suurim metsandus- ja turbamaakond, kalarohke Pärnu laht toidab koduriigi tähtsaimat rannakalanduspiirkonda. Piirkonnas on toimunud aktiivne arendus- ja planeerimistegevus, mille tulemusena valmisid Via Baltica, Rail Balticu ja uue Eesti-Läti elektriühenduse planeeringud ning pilootprojektina Pärnumaaga piirneva mereala planeering.

Rahandusministeeriumi regionaalvaldkonna meetmetest on viimastel aastatel toetatud Pärnumaad kokku 15 miljoni euroga, et edendada linnakeskkonda ja muuta see kohalikele, turistidele ja ettevõtlusekski atraktiivsemaks.

Aastatel 2014–2020 on struktuurivahendite meetmete tugi 7,5 miljonit eurot, mis läheb tööstusalade arendamiseks ja paljudele väiksematele projektidele, näiteks muuseumiraudtee taristu ja Pernova loodusmaja. Arendamist vajavad terviklik turismiatraktsioon, külastuskeskus ja koostöövõrgustik. Samuti toetatakse C. R. Jakobsoni talumuuseumi uue püsiekspositsiooni loomiseks. Peale selle on linnapiirkondade jätkusuutliku arengu meetmest rahastatud 7,8 miljonit eurot eri kergliiklusteede ehitamiseks ja renoveerimiseks ning kesklinna korrastamiseks.

Pärnumaa on Eesti suurim maakond, mis suurenes pärast haldusreformi veelgi. Maakonda kuuluvad Häädemeeste, Kihnu, Lääneranna, Põhja-Pärnumaa, Saarde ning Tori vald ja Pärnu linn. Autoteekonna pikkus maakonna põhjapiirist Kasari sillalt läbi Pärnu kuni maakonna lõunapiirini Iklasse on 135 kilomeetrit, mis on pikem kui tee Tallinnast Pärnusse (129 kilomeetrit). Pärnu maakonnas elas aasta alguse seisuga kokku üle 87 000 inimese. Regioonikeskus Pärnu on suuruselt Eesti neljas linn, kus eelmise aasta alguse seisuga elas kokku üle 51 000 inimese.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles