Toidupärandi kogumisvõistlus keskendub sünnipäevalauale

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsiooniline pikkpoiss jõulu moodi, mida pakuti ka sünnipäevadel.
Traditsiooniline pikkpoiss jõulu moodi, mida pakuti ka sünnipäevadel. Foto: Urmas Luik

Maaeluministeerium ja Eesti Rahva Muuseum (ERM) alustasid toidupärandi kogumisvõistlust “Minu pere sünnipäevalaud eile ja täna”, pühendades ettevõtmise riigi juubeliaastale ja septembrile kui Eesti toidu kuule.

“Ühtegi sünnipäeva ei saa pidada korraliku peolauata ning nii sündiski ministeeriumil ja ERMil idee koguda kokku eestlaste peolaua lood ja jäädvustused, sest need lood on osa meie toidukultuurist ja nende säilitamine on kingitus Eesti Vabariigile,” põhjendas maaeluminister Tarmo Tamm.

ERMi teaduri Anu Kannikese jutu järgi moodustab toit osa meie elavast kultuuripärandist ning peolaualood ja -pildid avavad akna rahva minevikku ja tänapäeva, samuti annavad ülevaate muutustest aastakümnnete vältel.

Kogumisvõistluse korraldajad ootavad fotosid sünnipäevalaudadest ja -peolistest koos andmete (aasta, koht, kelle sünnipäev) ja kommentaaridega, samuti sünnipäevatoitude ja -jookide retsepte ning kirjeldusi. Paberil ja digiteeritud materjali edastajal tuleb lisada kontaktandmed. Paberfotosid võtab ERM vastu kingitusena või laenab need koopiate tegemiseks. Postitatud materjalidele tuleb lisada juba ümbrikule märksõna “sünnipäevalauad”.

Toidupärandi kogumisvõistlus lõpeb 15. oktoobril, parimaid ootavad auhinnad ja kokku korjatud materjalist valmib näitus.

Eesti toidu kuul väisavad Pärnumaa toidusaadikud 18. septembril ERMi, kus peateema on merekalad, ning muuseumi töötajad annavad ülevaate Pärnumaa toidupärandit ja toidulaua kujunemist kajastavatest eksponaatidest ERMi kogudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles