Pärnumaa jahimehed said loa tosina hundi küttimiseks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellest hundist on juba saanud jahitrofee.
Sellest hundist on juba saanud jahitrofee. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Keskkonnaamet lubab 1. novembril alanud hundijahi käigus Eestis küttida kuni 115 hunti ja 1. detsembril algava ilvesejahi käigus kuni 101 ilvest. Pärnumaal tohivad kütid lasta 12 hunti ja seitse ilvest.

Tegemist on põhiarvudega, mida võidakse vastavalt vajadusele jahihooaja käigus muuta, märkis keskkonnaamet.

Suurkiskjate töörühma otsuse põhjal ja keskkonnateabe keskuse ettepanekul võeti limiidi jaotusel aluseks huntide ja ilveste arvukuse muutus, asustustihedus ja kahjustuste esinemissagedus ning ulatus.

Sarnaselt eelmise aastaga määratakse küttimislimiit kahes etapis. Eelmisel aastal lubati esimese jaotuse tulemusel Eestis küttida 85 hunti, hooaja käigus suurendati arvu 135 hundini. Käesoleva jahihooaja limiidid vaadatakse üle järgmise aasta alguses.

Hundi- ja ilvesejahi hooaeg kestab 28. veebruarini.

Huntide arvukus on Eestis pärast kutsikate sündimist olnud viimastel aastatel veidi kõrgem kui 200 isendit. Eesmärk on hoida huntide arv pärast sigimisperioodi vahemikus 100-200 hunti, nagu näeb ette suurkiskjate ohjamis- ja kaitsekorralduskava. Samuti on oluline küttida hunte eelkõige piirkondades, kus esineb põllumajandusloomade murdmisi.

2010. aastal hüvitas keskkonnaamet huntide tekitatud kahju summas 43 350 eurot. Tänavu on hundid Eestis murdnud 685 lammast, 6 veist, 7 koera ja 1 kodukitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles