Pärnumaal soovib noortaluniku toetust 16 alustavat ettevõtjat (1)

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populaarne tegevusvaldkond on loomakasvatus.
Populaarne tegevusvaldkond on loomakasvatus. Foto: Sander Ilvest

Põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse soovijatelt laekus põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) hiljuti lõppenud voorus 182 taotlust ligikaudu 7,3 miljoni euro saamiseks, kuid toetuste määramiseks on tänavu eelarves viis miljonit eurot.

Pärnumaalt esitati toetuse saamiseks 16 taotlust kogusummas 640 000 eurot.

Maaelu arengukava toetus noortalunikele on mõeldud selleks, et aidata kaasa põlvkondade vahetusele põllumajanduses. Toetus aitab noortel tegevust alustada ja ühtlasi suureneb maal praegusaegsete teadmiste ja kogemustega põllumajandustootjate arv.

Noortaluniku toetust on võimalik saada kuni 40aastastel põllumajanduses alustavatel vastava hariduse või töökogemusega ettevõtjatel kuni 40 000 eurot. Enamik taotlejaist soovibki toetust maksimumsummas. Toetusest vähemalt 50 protsenti tuleb kasutada põhivara tarbeks ehk ehitiste-rajatiste ehitamiseks, masinate ja seadmete ostuks ja loomade soetamiseks.

Populaarsemad tegevusvaldkonnad, milleks soovib toetust ligikaudu 80 ettevõtjat, on teravilja ja muude taimekultuuride kasvatus. Puuvilja- ja marjakasvatusega tahab tegelda üle 20 ettevõtja. Üle 30 noortaluniku soovib kasvatada veiseid, niisama paljud mesilasi, paarkümmend hakkab pidama lambaid-kitsi. Vähem leidub neid, kes plaanivad linnukasvatust, hobuste või piimalehmade pidamist. Väike hulk soovib kasvatada vürtsi-, maitse- ja ravimtaimi ning viinamarju.

Kuivõrd soovitud toetuste summa ületab eelarvet, määrab PRIA toetused nõuetekohastele taotlustele antud hindepunktide abil saadud paremusjärjestuse põhjal. Otsused kinnitab PRIA 19. novembriks ja maksab seejärel välja 75 protsenti  määratud toetuse summadest. Määrus sätestab nõuded toetuse abil äriplaani elluviimise tähtaegade ja aruandluse esitamise kohta, millest sõltub ka toetuse teise osa väljamaksmine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles