Indrek Tarand: sotside pakkumine oli kaubanduslikus mõttes kõige halvem (7)

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand teatas täna Pärnus riigikogusse kandideerimisest.
Indrek Tarand teatas täna Pärnus riigikogusse kandideerimisest. Foto: Mailiis Ollino

Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand tegi oma valiku, kellega ja kus minna riigikogu valimistele. 

Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand tegi oma valiku, kellega ja kus minna riigikogu valimistele. “Täna lõppes siin Pärnu jahtklubis SDE Pärnu piirkonna juhatuse koosolek, kus kaaluti ettepanekut, et ma kandideeriksin nende nimekirjas Pärnumaalt riigikokku. Kuna ettepanek tehti intellektuaalse veenvuse ja tõsidusega, mille taga on SDE esimees Jevgeni Ossinovski, pidasin endale auks ja kohustuseks see vastu võtta. Nüüd nii lähebki,” ütles Tarand lühikeses avalduses.

Millised on teie kokkupuuted Pärnumaaga?

Ei muud kui seesama jahtklubi, kust olen mõne korra merele läinud ja siia tagasi tulnud. Vanemate poolt olen pärit Valgast ja Harjumaalt, aga kuna olen seda tüüpi võitleja, et kui abi läheb siin vaja, tulen siia. Kui aus olla, siis Jevgeniga pole me rääkinud kordagi, kus ma võiksin olla üleriigilises nimekirjas. Ma pole selles suhtes pretensioonikas, kuna SDE on Euroopa-meelne, humanistlik erakond, mis oma senises praktikas on alati olnud väljas nõrgemate kaitseks ja nõrgemate poolt.

Millise pakkumisega SDE teid oma leeri võitis?

Riigikogu valimiste teemal vestlesid minuga kõik erakonnad. Ja kui küsida, kas Jevgeni Ossinovski tegi mulle kõige parema pakkumise kaubanduslikus mõttes, on vastus, et ei teinud, tegi kõige halvema, kuid intellektuaalselt kõige huvitavama. Olen selles mõttes professionaal, et kui peatreener otsustab, et mängija teisel poolajal väljakul ei ole, elan selle üle. Ma pole sellest saladust teinud, et minu praegune kogemus Euroopa Parlamendis võimaldab mul päästa Eesti piinlikust olukorrast, kus kogu aeg peab saatma volinikuks kunagisi NLKP liikmeid. Saab teisiti.

Olete Euroopa Parlamendis ju samuti punaste pundis.

Rohelised on praegu jagunenud kaheks ja mina ei ole punases, vaid rohelises pundis.

Kas oli mõni erakond, kes teiega juttu ei teinud?

See Leito erakond, Eesti Iseseisvuspartei, ei võtnud ühendust.

Kas mõtet üritada pääseda riigikokku üksikkandidaadina ei olnud?

Seda ei soosi valimissüsteem. Üksikkandidaadi mõte riigikogus on juhul, kui tekib kaks plokki ja mõlemal on 50 mandaati. Siis oled kaalukeeleks, aga tõenäosusteoorias on see, nagu münt kukuks serva peale.

Ütlesin, et tegelikult on ajastu globaalselt seal, kus humanismi kui sajandeid inimkonda edasi viinud ja poliitilist mõttevoolu arendanut on vaja toetada, selmet anda poliitilisi mänguruute nende kätte, kes tahaks olla Euroopa Liidu vastu, kes tahaks kultuurisõdade ja vastandumise abil teisi rajalt maha võtta.

Ossinovski: Siht on 20 kohta riigikogus

"Lubasime Indrek Tarandile intellektuaalselt huvitavat tööd. Sotsiaaldemokraadid on viimastel kuudel aktiivselt töötanud selle nimel, et meeskonda uut energiat tuua. Marina Kaljurand liitus meiega juunis, siis Andrus Vaarik, nüüd Indrek ja mõni inimene tuleb veel. Kõik on kantud samast eesmärgist, et parlamendi järgmises koosseisus oleksid sotsiaaldemokraadid rohkem esindatud. Siht on 20 kohta riigikogus ja selle nimel töö käib. Pärnumaa on olnud üks piirkondadest, kus mõni kommentaator on kahelnud, kas sotsiaaldemokraatidel siin üldse mandaat kokku tulebki. Mina olen mõnda aega kindel, et ühe mandaadi saamine siit on meie miinimumambitsioon.
Järgmise 177 päeva jooksul on plaanis sotsidega kõikjal Eestis ja Indrekul koos meeskonnaga Pärnumaal teha parim võimalik tulemus. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimiskord näeb ette, et piirkondade esinumber on üldnimekirja lõpus ja nii on see juba teist korda. See lahendus motiveerib esinumbreid hästi pingutama. Eks me 4. märtsil hakka vaatama, kuidas läheme Euroopa Parlamendi valimistele."

Mis oleksid teie teemad, milles tunnete end kõige kindlamalt?

Kõige kindlamalt ja kodusemalt muidugi Euroopa Liiduga seonduvas, mida polegi vähe. Vahel mõtleme, et see on põllumajandustoetused ja muud ei midagi. Või Rail Balticu ehitus ja muud ei midagi. Tegelikult on teemasid palju. Järgmisel nädalal on laual autoriõigused, riigi suveräänsuse teemad, mis Ungari kaasusega seoses on jälle plenaaristungil – need on mul tugevad.

Eks neli aastat liikumispuudega inimeste liidu presidendi ametit tähenda samuti midagi. Ma ei väida, et tunnen nende olukorda väga põhjalikult, aga keskmisest Eesti kodanikust kindlasti paremini – see on oluline teema. Ühiskond pole sidus, kui ta ignoreerib neid. Taavi Rõivase välja möksitud töövõimereform on üks teemasid, milles võin kaasa rääkida, samuti keskkonnakaitses. Mulle tundub, et kuna sotsiaaldemokraatidel on väga arukas põlevkivienergeetika asendamise strateegia ja nende taju, eriti pärast Rene Tammisti valitsusse tulekut ja kompetents on väga tugev, on need teemad, mida sotsiaaldemokraadid saavad riigikogus edukalt esindada. Rohelisel väljakul, kus on sama kompetents, toimub paralleelhargnemine ja sellisel juhul olen hea sidemees.

Kuidas hakkab välja nägema teie toimetamine Pärnumaal?

See on raske, aga mitte võimatu. Hakkan toimetama üha intensiivsemalt, eriti pärast seda, kui president on valimised välja kuulutanud. Kõik muu tegevus on teataval määral ettevalmistav. Valimiste väljakuulutamise järel läheb tulevärk lahti ja ega siis midagi.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Pärnumaa piirkonna esimees Kalev Kaljuste:

“Juba pärast kohalikke valimisi hakkasime analüüsima, mida teha, et suurendada sotaiaaldemokraatide esindatust Pärnumaal, ja piirkonna juhina ütlesin, et riigikogu valimistel esinumbriks ma ei lähe, kuigi kindlasti kandideerin ja toetan nimekirja. Täna õnnestus saada kandidaatide etteotsa inimene, kes jagab meie väärtusi ja on valmis riigikogus esindama meie vaateid.
Riigikogu valimistel seame Pärnumaal rõhuasetuse taristule, et see saaks lõpuni välja arendatud, et Pärnumaa muutuks heade ühendustega piirkonnaks. Olulisem isegi on maapiirkonna edasine toimimine pärast haldusreformi. Oleme valmis seisma maainimeste eest ehk areng on tulemas.”

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles