Pärnu võib saada sõpruslinna Hiinast

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligemale üheksa miljoni elanikuga Qingdao on Hiina suuruselt 19. linn.
Ligemale üheksa miljoni elanikuga Qingdao on Hiina suuruselt 19. linn. Foto: Www.thatsqingdao.com

Pärnu linnavolikogu esimees Andres Metsoja, linnapea Romek Kosenkranius, abilinnapea Rainer Aavik ja Lääne-Eesti arenduskeskuse investorkonsultant Sulev Alajõe sõidavad homme nädalaks Hiina Rahvavabariiki Qingdao linna, et arutada koostöövõimalusi kahe linna vahel.

Hiina idarannikul asuv sadamalinn Qingdao väljendas talvel Eesti saatkonnale Pekingis huvi leida endale Eestist sõpruslinn. Pärast kaalumist ja arvestades asjaoluga, et Tallinnal ja Tartul juba on Hiinaga suhted sisse seatud, jäädi peatuma Pärnul.

Qingdao on huvitatud majanduskoostööst Pärnuga puidutöötluse, üleilmsete suurettevõtete Euroopa Liitu laienemise, ettevõtete (sealhulgas turismiettevõtete) vahel ärisuhete loomise eesmärgil. Linnade sarnasused on Saksa pärand, suvepealinn, kauni rannaga turismisihtkoht, purjetamiskeskus ja rahvusvaheline äri. Qingdao on peamine purjetamise edendaja Hiinas ja soovib õppida Pärnu jahtklubi kogemustest.

Sidemete loomine hiinlastega on pikaajaline protsess ja erinevalt näiteks EList on Hiinas suur tähtsus riigi- ja omavalitsustegelastel. Esmakohtumisel tutvustab Pärnu delegatsioon meie linna kui sobivat investeerimis- ja turismisihtkohta, võttes suuna kogu Hiina turule. Loomulikult võidakse Qingdaos avastada rohkem koostöövaldkondi ja kui kohtumised on positiivsed, järgneb sellele Qingdao kohaliku omavalitsuse välisasjade büroo asejuhi Li Songi sõnutsi ehk vastukülaskäik 2019. aasta suvel.

Pärnakatele saadetud programmis on kohtumised Qingdao People’s Congressi esimehe, linnapea ja aselinnapeaga, väliskaubanduse agentuuri (China Council for the Promotion of International Trade ehk CCPIT), elektroonikatööstuse (Haier Group), sadama, jahisadama, linnaplaneerimismuuseumi ja tööstuspargi külastamine ning kohtumised turismiagentuuridega.

Ligemale üheksa miljoni elanikuga Qingdao on Hiina suuruselt 19. linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles