Kahest Pärnumaa linnukasvatustalust avastati salmonelloos (4)

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kana. Pilt on illustratiivne.
Kana. Pilt on illustratiivne. Foto: Ardi Truija

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) teatel on kahest Tori valla linnukasvatustalust viimase paari kuu jooksul avastatud salmonelloosi haigustekitajaid ning seal toodetud linnuliha ega mune ei tohi talust välja viia.

VTA Pärnumaa keskuse juhataja Raivo Mogilnõi sõnade kohaselt leiti salmonelloosi haigustekitajaid augustis Panga talust ja septembris Nurmenuku talust. “Haigustekitajad avastati proovidest, mida regulaarselt teeme,” rääkis ta.

Mogilnõi jutu järgi on paraku mõlemad talud rikkunud pärast positiivseks ostunud proovide selgumist neile seatud kitsendusi. “Üks neist pakkus müügiks eluslinde ja teine otse tootjalt tarbijale võrgustiku kaudu kanamune,” nentis ta.

Taludele on salmonelloosi avastamine tekitanud mõistagi määratut majanduslikku ja mainekahju. Mogilnõi teatel on mõlemas paigas asutud linde hukkama.

Nurmenuku talu perenaine keeldus kommentaaridest ja lisas, et peab plaani juhtumi asjus juristi poole pöördumist.

VTA käitumist pidas ebaõiglaseks ka Panga talu perenaine Anne-Ly Algo. Kanamunade müüki pärast kitsenduste seadmist põhjendas ta sellega, et mune toodetakse nende talus eraldi tootmisüksuses, mis asub teises kohas. “Sealt ei ole avastatud salmonelloosi ja kõik sealsed proovid on olnud negatiivsed,” selgitas ta. “Linnuliha müügi peatasime kohe.”

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles