Kuidas kaitsta veevärki külmumise eest?

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti vee-ettevõtete liit (EVEL) jagab näpunäiteid, kuidas kaitsa oma veevärki külmumise eest.
Eesti vee-ettevõtete liit (EVEL) jagab näpunäiteid, kuidas kaitsa oma veevärki külmumise eest. Foto: Urmas Luik

Esimesed miinuskraadid on juba kohal ja tali tulekul. Eesti vee-ettevõtete liit jagab näpunäiteid, kuidas kaitsa veevärki külmumise eest.

“Külm lõhub torusid ja põhjustab materiaalset kahju,” hoiatab liit pressiteates.

Kui lahkute pikemaks ajaks suvekodust, tühjendage torustik, veeboiler, -mahutid ja WC-pott! Veetusta veearvesti. Kõige kindlama tulemuse annab, kui kasutada kompressorit surveõhu tekitamiseks, aga asja ajab ära ka rattapump või hea kopsumaht.

Kata väljas asuva puurkaevu kaas ja torustik. Miks mitte kasutada selleks langenud puulehti, kuhjates need torustikule ja kaevukaanele? Katmisel olge eriti hoolikas toru sisenemisel hoone vundamendi juures, sest katmist vajab vundament, mis on heaks külmajuht toruni, juhul kui see jääb katmata. Kui maad katab lumi, kuhjake lund, mis on hea külma isolaator.

Käige hoolika pilguga üle kogu veevärk. Soojustage käepäraste vahenditega kõik külmaõrnad kohad: aknad, uksed ja vundament. Ventilatsiooniavad hoidke võimaluse korral lahti, sest niiskus vähendab soojapidavust. Iseäranis käreda pakase puhul tuleb muidugi kõik avaused sulgeda.

Eriti hoolikas tuleb olla veemõõdusõlmega, kus temperatuur ei tohi langeda alla kahe kraadi. Kaevukaas tuleb soojustada. Selleks sobib näiteks kümne sentimeetri paksune penoplast. Lahendusena sobib ka küttekeha paigaldamine veemõõdusõlme. Kui veearvesti klaas on purunenud ja arvesti lekib, on kahju tekkinud. Kindlasti teavitage sellest vee-ettevõtet. Arvestamata jäänud vesi ja lekked tekitavad kahju rahakotile.

Kui pakane paugub ja rahu ei saa, jätke ööseks veekraan nirisema. Vee liikumine torustikus takistab külmumist. Pidage siiski meeles, et see on vaid lühiajaline abinõu, suurendab arvet ja raiskab vett.

Kui külmalainele järgneb soojalaine, ärge kaotage valvsust. Just sel ajal on torude külmakartlikkus kõige suurem. Temperatuurivahest tekkiv kondensatsioonivesi on ülihea külmajuht.

Kui torud siiski külmusid, ärge riskige lahtise leegiga sulatamist! Sellele võib järgneda veel suurem kahju. Abi saamiseks tuleb pöörduda kas oma vee-ettevõtte või torutööteenust pakkuva erafirma poole. Teadlikumad ja vastutustundlikumad omanikud kasutavad plasttorude lahti sulatamiseks spetsiaalset aurutit. Metalltorude tarbeks on elektrilised seadmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles