Vallavanem: Kohalikel puudub tulevikus õigus öelda, et nad on tehase vastu (4)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste vallavanem Karel Tölp ärgitas Saarde volinikke enne hääletust põhjalikult kaaluma, mis tingimustel toetada oma territooriumil riigi eriplaneeringut.
Häädemeeste vallavanem Karel Tölp ärgitas Saarde volinikke enne hääletust põhjalikult kaaluma, mis tingimustel toetada oma territooriumil riigi eriplaneeringut. Foto: Kuvatõmmis

Häädemeeste vallavanema Karel Tölbi hinnangul avaldab tselluloositehas suurimat mõju just Häädemeeste vallale ja Pärnu linnalegi. „Territooriumi mõttes asub tehas Saarde vallas, aga vastu Häädemeeste piiri ja meie asulatele lähemal,“ kõneles Tölp, et vallal on pikk merepiir ja tselluloositehase magevee- ja reoveetoru jookseksid läbi sealsete maade. „Mõju on mujal kui Saarde vallas.“

Sel põhjusel on Tölbi sõnutsi suur probleem Saarde volikogu otsus lubada riigi eriplaneeringut oma territooriumil. Ta rõhutas, et just eriplaneeringut, mitte tselluloositehase uuringuid. Uuringute vastu vallavanem pole, ent riigi eriplaneeringul on tagajärjed.

Tölp seletas, et praeguse info põhjal lõpeb riigi eriplaneering ehitusloaga. Seetõttu pelgab ta, et kohalikul kogukonnal puudub tulevikus õigus kätt tõsta ja öelda: me oleme tehase vastu. Tartlasedki polnud uuringu vastu, ainult et eriplaneering pole ainus variant.

Pealegi saavat Häädemeeste vallavanema sõnade kohaselt uuringuid teha eriplaneeringutagi. „Pooltõdedega üritatakse inimeste meelsust mõjutada,“ avaldas ta arvamust.

Tölp tõi näite, et tehase reovee mõju Liivi lahele ja sealsele vee-elustikule saaks juba praegu välja selgitada. „Pärnu laht on üks uuritumaid kohti Eestis üldse. Tegelikult oskaksid teadlased praegu sisulise vastuse öelda,“ kinnitas ta.

Ühtegi kirjalikku ettepanekut pole Häädemeeste vallavalitsus tselluloositehast kavandavalt OÜ Est-For Investilt saanud. Küll tutvustasid firma esindajad neljapäeval Häädemeeste volikogu istungil oma plaane. Tölbi kinnitusel pole sealne volikogugi uuringute vastu, ent võttis seisukoha, et vald peaks ise protsessi juhtima: sedaviisi saab tselluloositehasele seada tingimused, mis kohalikele sobivad.

Pooltõdedega üritatakse inimeste meelsust mõjutada. Karel Tölp

Tölp ei osanud öelda, mida Pärnu linn ette võtab. Linnavolikogu istung toimub 1. novembril. „Ma loodan, et nad seal seisukoha kujundavad, milline see on, ma ei tea,“ tähendas vallavanem.

Nii tselluloositehase pooldajatel kui vastastel on aega 3. novembrini. Valitsus langetas otsuse lõpetada Tartu-Viljandi kandi kohta käiv riigi eriplaneering, kuid regionaalhalduse minister Janek Mäggi andis Est-For Investile selle kuupäevani aega, et esitada vastuväited.

Tölp pakkus, et peagi kukkuv kuupäev on põhjus, miks Est-Fori esindajad sedavõrd kiirustavad, saamaks valdadelt nõusolek toetada eriplaneeringut. Saarde volikogu langetas pooldava otsuse 17. oktoobril, kaks nädalat pärast esimest kohtumist Est-Fori esindajatega. Lääne-Virumaa Viru-Nigula volikogugi andis sel nädalal Est-Forile rohelise tule.

Est-Fori esindaja Aadu Polli ei vastanud Saarde volikogu otsuse järel otsesõnu küsimusele, miks oli nii väga vaja kiirustada Saardest nõusoleku saamisega. Ta teatas, et riigikohus leidis oma 11. oktoobri otsuses: käimasoleva riigi eriplaneeringu menetluse raames ei ole välistatud asukoha otsimine väljaspool algset planeeringuala. Polli lisas, et nii mahuka projekti puhul on ainuke sobiv planeeringuliik riigi eriplaneering.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles