Pärnumaa ajaloo kirjutajate tulevik kohtus muuseumis

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Preemiaväärilise töö koostajad Laura Klemmer (vasakul), Teele Tõnisson ja tema juhendaja õpetaja Mari Lühiste olid tunnustuse üle eile Pärnu muuseumis üllatunud.
Preemiaväärilise töö koostajad Laura Klemmer (vasakul), Teele Tõnisson ja tema juhendaja õpetaja Mari Lühiste olid tunnustuse üle eile Pärnu muuseumis üllatunud. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaa õpilaste kodu-uurimiskonverents ­algas aplausiga neile, kes koostasid Aino Lepa nimelise preemia väärilise töö. Hindamiskomisjon protokollis oma otsuse 26. novembril ja selle tegi teatavaks žürii esimees, Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk.

Esikoha pälvis Tõstamaa keskkooli õpilane Teele Tõnisson eluloolise uurimusega “Ants Pirso – suur mees nii kehalt kui vaimult”, teda juhendas õpetaja Mari Lühiste.

Teise koha vääriliseks arvatud Tori põhikooli õpilane Laura Klemmer võttis õpetaja Astrid Roosilehe suunamisel teemaks “Elu okupatsiooniaastal. Aksel Puusti meenutused”.

Kolmanda koha autasu otsustas žürii anda Rääma põhikooli õpilasele Heldin Rigale, kes õpetaja Eve Alu juhendamisel kirjutas teemal “Matkaliikumise algusest Pärnus”.

Tunnustatud õpilastele ja nende juhendajatele kingiti Lepa raamat “Vabaduse hinnaks on elu”, mis käsitleb mitmekülgselt ning arhiivimaterjalidele ja sündmuste läbielanute vahetutele meenutustele ­tuginedes Nõukogude okupatsiooni aega ja metsavendlust Eestis, kuid rõhuasetusega Pärnumaale.

MTÜ Aino Lepa Ajaloopreemia Pärnumaa Noortele loodi seitse aastat tagasi, et arendada ajalugu kui teadust õpilaste hulgas. Preemiafond kujuneb nimiasutaja raamatu honorarist. Vabaühenduse ­asutaja Lepa kõrval oli diplomaat ja ettevõtja Eerik-Niiles Kross, kelle tervituse ütles eile Pärnu muuseumis noortele edasi Annely Akkermann.

Konverentsil esitles uurimust 12 õpilast, kellele Pärnu linnavalitsuse üldhariduse peaspetsialist Virve Laube soovis rahu südamesse ja Vunk nimetas neid Pärnumaa ajaloo kirjutamise tulevikuks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles