Galerii: Lydia Koidula sünniaastapäeva tähistati kontsertaktusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile rüütati Pärnu Koidula kooli kunagine maja, praegune Vanalinna põhikool piduehteisse, et tähistada armastatud luuletaja Lydia Koidula 175. sünniaastapäeva piduliku kontsertaktusega.

Emajõe ööbiku sünniaastapäevale pühendatud kontsertaktus täitis saali muusika, teatri ja emakeelse luulega – kõige sellega, millega Koidula end eluajal sidus ja Eesti kultuurilukku jäädvustas.

Kirjandusteadlane Rein Veidemann arutles päevakangelase panuse üle Eesti kirjandusse ning luuletaja ja lastekirjanik Leelo Tungal kõneles poetessist kui eeskujust. Helilooja Alo Põldmäe viis kohalolijad esimese laulupeo telgitagustesse ja jutustas Emajõe ööbiku rollist selle elluviimisel. Teemakohaseid laule esitas Pärnu kammerkoor. Koidula värsse lugesid etluskonkursi võitjad.

Ajaloohõngu tõid pidulikule üritusele Koidulaks kehastunud näitleja Kaili Viidas ja Kreutzwaldina üles astunud Koidula muuseumi juhataja Elmar Trink.

Kuigi ekslikult peetakse armastatud poetessi jõululapseks, sündis Tringi sõnade kohaselt kodanikunimega Lydia Emilie Florentine Jannsen 12. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles