Seljal valmis laut 1200 lüpsilehmale

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selja farmis valmis uus laudakompleks.
Selja farmis valmis uus laudakompleks. Foto: Erakogu

Valmis sai Selja laudakompleks, kuhu Estoveriga seotud omanikud paigutasid 1,8 miljonit eurot. Uuendatud farmis jagub kohti 1200 lüpsilehmale. Lauda ehitas Mapri Ehitus, projekteeris Pekko Projekt.

Estover OÜ tegevjuhi Hannes Pritsi sõnade kohaselt võimaldavad 2017. aastal soetatud Selja ja Piistaoja farm ettevõttel oma tootmist laiendada ja tagada tooraine kõrge kvaliteet.

“Me valmistame oma toodangut vaid eestimaisest piimast, siinne kliima on piimatootmiseks suurepärane ja eriti sobib selleks Pärnu piirkond,” rääkis Prits, kes näeb piimatootmises suurt potentsiaali.

Uuendatud farmis on ette nähtud koht 700 loomale. Enne kompleksi laiendust oli Seljal ligemale 500 lüpsilehma, kes seni paiknesid 2008. aastal ehitatud laudas. Ettevõtte eesmärk on tõsta praegune ligemale 15tonnine päevane piimatoodang lähiaastatel 40 tonnini.

Selja farmis valmis uus laudakompleks.
Selja farmis valmis uus laudakompleks. Foto: Erakogu

Selja OÜ juht Ahti Kukk kinnitas, et laudakompleksi ehitamisel peeti silmas eelkõige loomade pidamistingimusi ja keskkonnasõbralikkust. Kukk oli üks kolmest 2017. aasta põllumehe kandidaadist.

“Selja lauda ehitamisel oli meile proovikiviks ehitusperiood, sest tööd algasid augustis ja loomad kolisid uude koju juba detsembris,” märkis Mapri Ehitus OÜ müügidirektor Margus Väärsi. „Ligemale 7000ruutmeetrise hoone püstitamine napi nelja kuuga on võimalik vaid tänu heale planeerimisele ja meeskonna laitmatule tööle ja jõupingutustele.”

„Hea oli tõdeda, et Selja OÜ meeskond oli projekti detailideni läbi mõelnud ja ehituse käigus puudus vajadus projekti muuta,” lisas Väärsi.

Selja lauda praeguse etapi koguinvesteering oli umbes 1,8 miljonit eurot ja edaspidi on kavas raha paigutada noorkarjalautadesse ja lägakäitlusesse. Enamiku farmi sisustusest tarnis DeLaval OÜ, kust saadi asemekatted, katuseharjad, kardinad, jooturid, sügamisharjad, lägasüsteemid. Piirded pärinevad Fesma Alu OÜst.

Selja OÜ kuulub tulundusühistule Vooremaa Piim ja toodangut väärindab Estoveri piimatööstus. Selja on väljalüpsilt üks Eesti tippfarme, mis annab 11 000 kilogrammi piima lehma kohta aastas. Tööd saab siin 44 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles